Obligeana - un ajutor mai putin cunoscut

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 23, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Obligeana sau trestia mirositoare este o planta originara din India, fiind cunoscuta inca din Antichitate. in Vechiul Testament sta scris ca Dumnezeu i-a poruncit lui Moise sa foloseasca trestia mirositoare, impreuna cu alte plante aromatice din zona respectiva cu care sa faca un ulei pentru a-si freca corpul cand se apropie de Tabernacol. Se considera ca planta a fost adusa in Europa de catre navalitorii tatari, in secolul al XIII-lea, fiind apoi intens utilizata pentru efectele pozitive constatate la nivelul aparatului digestiv, in colici abdominale, indigestii si balonari.

In Romania, obligeana este raspandita in flora spontana din locuri mlastinoase si stufarisuri cu mare umiditate. in diferite zone din tara, planta o primit denumiri regionale: buciumas, papura rosie, pestrita, rogoz dulce, speteaza, speribana si trestie mirositoare. 
Denumirea stiintifica, data de celebrul botanist suedez Carl Linne, este Acorus calamus, prin derivare de la cuvintele grecestikalamo- trestie si akoras-akorin sau kora- pupila ochilor.  in medicina naturista se folosesc rizomii carnosi, care se recolteaza primavara devreme (martie-aprilie) sau toamna tarziu (octombrie-noiembrie).

Obligeana este una dintre cele mai importante plante medicinale, cu aplicatii foarte diversificate. « in cancerul de stomac cele mai bune rezultate se obtin cu ceaiul preparat numai din rizomi de obligeana dar pentru alte localizari ale cancerului (gastric, pancreatic, intestinal) eficacitatea tratamentului creste in cazul amestecurilor cu obligeana, coada soricelului si urzica vie. in bolile aparatului digestiv, obligeana este considerata regina plantelor tamaduitoare, intervenind benefic in foarte multe afectiuni, mai ales la ficat, pancreas, colecist si splina”, sustine cunoscutul fitoterapeut Constantin Milica.

Prin efectul fortifiant asupra tubului digestiv, obligeana intervine in vindecarea diferitelor afectiuni: gastrite hiperacide, acute si cronice, ulcere gastrice si duodenale, pancreatita, digestie dificila la un stomac lenes. De altfel in fitoterapia bolilor aparatului digestiv, tinctura de obligeana (30 picaturi luate de 3-4 ori pe zi inainte de mese, intr-o cura de 3 saptamani) este la mare cautare, fiind recomandata in colici abdominale, colite, enterite, enterocolite, colecistite, greturi si vome, acumulari de gaze in stomac si intestine, evitand balonarile dureroase.


De asemenea, 2-3 lingurite rase de pulbere din rizomi uscati prezinta proprietati calmante, psihice, sedative, anticonvulsive, antispastice, halucinogene si tonic-nervoase. Pentru imbunatatirea memoriei, mai ales la copii si la varstnici suferinzi, se recomanda ca, in fiecare zi, dimineata si seara, sa se ia cate un varf de cutit pulbere pusa intr-o lingurita de miere.

In afectiunile respiratorii, obligeana prezinta proprietati antiastmatice, sudorifice si diuretice, cu actiuni favorabile in starile gripale, bronsite, astm bronsic, guturai, febre intermitente si hidropizie. Infuzia de obligeana in amestec cu brancuta (10 g rizomi de obligeana , 20 g brancuta la un litru apa clocotita din care se iau cate 3 cesti pe zi). Pentru imbunatatirea circulatiei periferice si pentru hranirea teusuturilor musculare se recomanda masaje cu ulei si tinctura sau bai fierbinti, avand actiuni reconfortante, mai ales la persoane cu picioare reci, obosite, cu dureri  si, eventual, cu varice si ulcer varicos.

In tratamentul reumatismului, a poliartrozelor si a gutei se folosesc cataplasme sau comprese cu infuzie de obligeana, aplicate pe locul afectat (4 linguri pulbere la 500 ml apa clocotita). Peste cataplasma se pune o punga de plastic si o sticla cu apa fierbinte pentru a incalzi tesuturile si a favoriza preluarea mai rapida prin piele a principiilor active din planta.

Iata cateva dintre preparatele pe baza de obligeana recomandate in tratamentele naturiste: infuzia – preparata din 15 g rizomi uscati si pulverizati la 200 ml apa clocotita; se iau 3-4 linguri pe zi, cate una inainte la fiecare masa ; macerat la rece dintr-o lingurita rizomi uscati in 250 ml apa; se lasa peste noapte 8-12 ore, se incalzeste in dimineata urmatoare, se strecoara si se iau cate 6 linguri pe zi, inainte si dupa mesele principale; tinctura din 20 g rizomi uscati la 100 ml alcool 700 , care se lasa la macerat timp de 8-10 zile; dupa strecurare se iau cate 20 picaturi de doua ori pe zi, inainte de mesele principale ; tinctura carminativa utilizata in caz de balonari se prepara din 30 g rizomi uscati si pulverizati, 20 g flori de musetel, 20 g frunze de menta, 20 g fructe de fenicul, 10 g fructe de chimion la 1 litru alcool 400; se lasa la macerat 7-8 zile, se strecoara si se ia cate un paharel de 20-25 ml, dupa fiecare masa principala;

Vinul de obligeana se prepara din 100 g rizomi maruntiti care se macereaza timp de 8 zile intr-un litru de vin; se strecoara, se indulceste cu 100-200 g zahar si se bea cate un paharel de 50 ml inainte de mesele principale ;
baia de obligeana se prepara din 200 g rizomi proaspeti care se fierb timp de 5 minute in 5 litri apa si se adauga in apa de baie.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obligeana - un ajutor mai putin cunoscut