Obiceiuri zilnice care afecteaza sanatatea creierului

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sanatatea creierului

Lipsa comunicarii, excesul de zahar, fumatul sau utilizarea excesiva a telefoanelor mobile sunt doar cateva dintre obiceiurile zilnice care afecteaza in mod direct sanatatea creierului, primele simptome fiind oboseala sau lipsa concentrarii. De aici, nu mai este decat un pas spere probleme de memorie sau chiar boli care pot afecta functiile cognitive, scrie BrightSide.me.

Lipsa comunicarii. Un studiu realizat la Universitatea din Michigan a aratat ca doar 10 minute de comunicare pe zi pot mari abilitatile mentale. Nu este nevoie sa vorbesti cu prima persoana care iti iese in cale, convorbirile telefonice au acelasi rezultat.

Excesul de zahar. Potrivit cercetarilor, o cantitate mare de zahar afecteaza negativ factorul neurotrofic al creierului, sau BDNF, care este responsabila pentru producerea de neuroni. BDNF este foarte important in formarea memoriei si invatarii pe termen lung.

Lipsa exercitiilor pentru creier. Potrivit oamenilor de stiinta, varful productivitatii creierului este atins la 16-25 de ani, dupa care scade incet. Cu toate acestea, cercetarile extinse au aratat ca exercitiile fizice regulate ale creierului (lectura, rezolvarea puzzle-urilor) pot imbunatati performantele sale, chiar si in cazul persoanelor care au primele semne de dementa senila.

Saritul peste micul dejun. Studiile arata ca elevii care mananca dimineasa in mod regulat, obtin rezultate mult mai bune la scoala. Lipsa micului dejun determina o scadere a nivelului glucozei din sange, care, la randul sau, afecteaza in mod negativ functionarea creierului.

Dieta dezechilibrata. Fast food-ul sau mancatul in exces afecteaza in mod negativ conexiunile dintre celulele creierului si, prin urmare, formarea memoriei pe termen scurt si pe termen lung. in plus, consumul de alimente fast food poate provoca depresie.

Inghetata. Orice mancare rece, inclusiv inghetata, poate provoca o durere de cap brusca. Se crede ca alimentele reci dilata vasele de sange. Corpul, incercand sa previna hipotermia, trimite sange cald catre creier, care, la randul sau, dilata vasele de sange.

Telefoanele mobile. Un studiu pe sobolani a relevat o legatura intre cancer si utilizarea telefoanelor mobile. Medicii recomanda utilizarea castilor pentru a vorbi si evitarea asezarii telefonului  in apropierea pernei in timpul somnului.

Acoperirea capului in timpul somnului. Acoperitul capului cu o patura in timpul somnului reduce cantitatea de oxigen, lucru care ne obiga sa respiram deja aerul „reciclat“, saturat cu dioxid de carbon. Acest lucru duce la lipsa oxigenarii creierului.

Deshidratarea. Dupa cum stiti, creierul uman este format din 70-80% apa. in plus, apa este responsabila de furnizarea substantelor necesare creierului, care  functioneaza cel mai eficient atunci cand nu-i lipseste H2O.

Alcoolul. Potrivit cercetatorilor, consumul de alcool distruge conexiunile dintre celulele creierului. Cu toate acestea, exista o veste buna pentru cei care nu mai consuma alcool: creierul revine in cele din urma la normal.

Fumatul. Dupa cum arata cercetarile, fumatul nu duce doar la cancer, ci si la o scadere a grosimii cortexului cerebral. Aceasta parte a creierului este responsabila, printre altele, de gandire.

Lipsa exercitiului fizic. Intr-un studiu s-a constatat ca exercitiile fizice au un efect benefic asupra sintezei BDNF si, prin urmare, asupra memoriei pe termen lung.

O dieta stricta. In timpul unei diete stricte nu doar corpul pierde in greutate. Cercetarile au aratat ca o restrictie severa in nutritie determina creierul sa-si piarda din eficienta. 

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obiceiuri zilnice care afecteaza sanatatea creierului