Obiceiuri nefericite care ingrasa

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Aceasta inseamna ca atunci cand v-ati facut niste obiceiuri, organismul reactioneaza “pregatit” in fata situatiilor respective. De exemplu daca v-ati obusnuit la la ora 12 sa luati masa, deja pe la ora 11:30 organismul secreta suc gastric. Aceasta inseamna ca va veti resimti daca nu veti mai respecta masa de la ora 12. Asa se intampla si in obiceiurile de asociere, de exemplu tigara si cafeaua, televizorul si alunele, cititul email-urilor si rontanitul covrigeilor si lista poate continua. 

10 obiceiuri proaste care te ingrasa:

Te infometezi

Atunci cand mananci rar, sucurile gastrice care se secreta la anumite intervale de timp precum si cele digestive vor afecta atat sistemul digestiv, cat si absorbtia alimentelor. Scaderea glicemiei datorita intervalelor lungi de timp dintre mese va “biciui” in timp pancreasul, iar metabolismul va fi net influentat. In alta ordine de idei, atunci cand mananci rar organismul intra in panica “lipsei alimentatiei” iar reflexele organice si metabolice sunt de a depozita cat mai mult din rarele mese pentru a face fata perioadelor de foamete. In final se ajunge la suprapoderabilitate iar reglarea metabolismului dupa dietele drastice se face greu, efectul yo-yo fiind des intalnit.

Mananci repede

Atunci cand mananci repede digestia nu se mai face corect si totodata ai tendinta de a manca mult intr-un timp scurt si de a avea senzatia ca nu te-ai saturat. Savureaza alimentele, simte-le gustul, nu te grabi sa inghiti bolul alimentar.

Rontanelele

Rontaitul intre mese este foarte daunator atat siluetei, cat si sanatatii. Ai voie doar cateva fructe, legume sau iaurt intre mese, dar nu exagera: nu manca mai mult de un kilogram de fructe pe zi si nu lua mai mult de o gustare intre mese. Renunta la alune, susan, biscuitei, ciocolata sau alte alimente hipercalorice. 

Bei sucuri

Renunta la sucuri, oricat de bune ti s-ar parea. Incerca o saptamana sa bei numai apa plata, organismul va simti lipsa toxinelor din sucuri si vei constata ca nici macar nu-ti va mai fi pofta de ele, ba din contra, te simti foarte bine cu apa plata (ceea ce este o realitate). Incerca, doar o saptamana si ai sa vezi rezultatele.

Mananci de la fast-food

Cu siguranta vei da vina pe program si vei spune ca nu poti manca sanatos la birou. Desigur ca poti. In loc sa mergi la restaurant (unde portiile sunt foarte mari si contin multe grasimi) sau sa comanzi de la fast-food mai bine mananci ori de la restaurantele chinezesti (au portii mici si slab calorice, suficiente pentru o masa), ori comanzi o salata care poate contine branzeturi si carne de pui sau de peste.

Nu faci sport

Renunta la masina personala sau la mijloacele de transport cu un kilometru inainte de a ajunge la serviciu si parcurge restul drumului mergand pe jos. Vei constata cat de mult bine te vei simti dupa mica ta plimbare de zi cu zi. Iar caloriile vor fi in scadere. Desigur, daca reusesti, cel mai bine ar fi sa ai un program sustinut de exercitii fizice, eventual si alergare.

Combati tensiunea psihica mancand

Multe femei obisnuiesc sa manance atunci cand sunt triste, depresive, nervoase sa anxioase. Este adevarat ca mancarea, mai ales dulciurile, ajuta la cresterea endorfinelor, serotoninelor – hormoni care cresc buna dispozitie, insa aceasta nu va solutiona problema care a dus la starea tensionata. Incercati sa va uitati la un film bun sau sa cititi ceva haios fara a mai rontai.

Nu iti asumi responsabilitatea greutatii tale

Multe femei nu mananca sanatos si dau vina pe programul de munca, pe anturaj, pe comoditate si asa mai departe. In esenta fiecare dintre noi facem propriile alegeri, de ce sa nu le focalizam spre binele nostru? Tu alegi ce, cat si cand sa mananci, indiferent de situatie. Asuma-ti responsabilitatea si gaseste solutii pentru o alimentatie sanatoasa.

Nu dormi sanatos

Orele de somn sunt foarte importante pentru reglarea metabolosmului. Medicii sustin ca orele de somn cuprinse intre 22:00 si 05:00 sunt cele mai eficiente pentru regenerarea tisulara si reglarea metabolica pe timpul noptii, preucm si pentru restabilirea echilibrului hormonal si buna secretie a hormonilor cu ritm nictemeral/circadian, de exemplu cortizolul – hormonul raspunzator de stres.

Nu te informezi

De cate ori ai citit eticheta alimentelor pe care le consumi? Informeaza-te cu privire la calitatile nutritionale si indicele glicemic al alimentelor pe care le consumi, in felul acesta vei putea avea mai mult control asupra alimentatiei. Si nu uita o regula foarte importanta: variaza alimentele: de exemplu mananca mai multe feluri de carne, cat mai multe tipuri de fructe si legume, variind de la o zi la alta sau de la o saptamana la alta, insa incadrandu-te in numarul de calorii de care ai nevoie zilnic. Medicii apreiaza ca lipsa varietiei alimentatiei reprezinta o cauza comuna a cancerelor la nivel mondial.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obiceiuri nefericite care ingrasa