Obiceiuri frecvente care iti pot provoca un atac de cord

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 11, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru atac de cord

Bolile cardiace reprezinta principala cauza medicala de mortalitate a momentului, depasind ca rata de producere chiar si terifiantul cancer. Desi cauzele acestora sunt multiple, în ultima perioada apar tot mai des situatiile neprevazute, disperate, în care bolnavii cad rapusi de un infarct, fara a manifesta anterior diverse simptome!

Ca sa eviti sa devii si tu o victima infarctului, îti prezentam în randurile de mai jos 13 obiceiuri care îl pot provoca, fara ca tu sa îti dai macar seama. tine cont de sfaturile noastre si evita-le sau da curs solutiilor pe care ti le semnalam!

Infarctul si factorii sai de risc
Infarctul miocardic se produce atunci cand circulatia sangelui este întrerupta de cheaguri de sange. Are loc astfel necroza ischemica a muschiului cardiac (oprirea circulatiei sangvine), ceea ce poate antrena, în unele cazuri, decesul.

Printre cei mai importanti factori de risc ai infarctului se numara varsta (peste 45 de ani la barbati si peste 55 de ani la femei este considerat pragul de la care pericolul devine mai pregnant), fumatul, tensiunea arteriala ridicata, nivelul crescut de colesterol (cu precadere trigliceridele, la care e esential sa fii foarte atenta), unele afectiuni precum diabetul sau mostenirea familiala. De asemenea, specialistii sunt de parere ca si unele boli autoimune, precum lupusul sau artrita reumatoida, pot declansa, în timp, bolile cardiace.

Sunt însa si cauze ale infarctului pe care le poti controla, care pot determina aparitia afectiunilor cardiace. În cazul în care alimentatia ta este compusa predominant din grasimi si te confrunti chiar cu obezitatea, riscul de a face infarct creste. Lipsa activitatii sportive si sedentarismul slabesc rezistenta inimii, iar stresul la care te supui te afecteaza nu doar emotional, ci si fizic.

Cele 13 obiceiuri de care trebuie sa scapi acum
Daca factorii de mai sus sunt general cunoscuti ca fiind o adevarata amenintare la adresa inimii tale, gesturile nocive de mai jos se pot strecura cu viclenie, parand adesea inofensive sau nu tocmai periculoase. Noi le identificam si îti oferim si o serie de solutii care îti pot salva viata!

Diminetile. Daca te-ai gandit mereu ca tristetea de a te trezi devreme te va ucide, cercetatorii tind sa îti dea dreptate. De vina nu e (doar) stresul de a merge la munca, cat mai degraba reactia naturala a corpului, de a intensifica productia de hormoni, care pune presiune pe inima. La aceasta se adauga oboseala si lipsa de hidratare: nu e de mirare ca cele mai multe infarcturi au loc dimineata. Ce poti face? Dormi mai mult si tine un pahar cu apa langa tine, pentru un plus de hidratare de la prima ora.
dimineata devreme

Muncesti prea mult în frig. Munca e bratara de aur e un proverb cu care suntem de acord, atat timp cat se desfasoara în conditii adecvate. Daca se petrece într-un frig acerb, cu totul altfel stau lucrurile: arterele se contracta la temperaturi scazute, iar inima trebuie sa pompeze mai tare sange pentru a mentine corpul cald. Daca mai depui si efort fizic în acest timp (da, poate fi vorba si de o bataie placuta cu bulgari), cordul tau va fi suprasolicitat, de unde si riscul ridicat de infarct. Asa cum te asteptai, solutia este sa te îmbraci bine!

Emotii prea puternice. Fie vorba de durere sau de extaz, raspunsul inimii la emotiile intense este sa îsi accelereze bataile, ceea ce intensifica si presiunea sangvina, creand cadrul perfect pentru un infarct. Desigur, ne este aproape imposibil sa evitam sa trecem prin situatii stresante sau, dimpotriva, extrem de placute, dar avem sansa de a ne monitoriza reactia: respira adanc si încearca sa obtii sprijinul cuiva apropiat, daca simti ca nu mai poti.

Poluarea. Cercetatorii au descoperit ca particulele de poluare (provenite cu precadere din combustibilul de la masina) pot bloca arterele, ceea ce va antrena producerea unui infarct. Una dintre solutiile actuale este utilizarea energiei „verzi", din surse naturale, sau folosirea bicicletei ori a transportului în comun. De ajutor îti pot fi si plantele verzi de apartament, care îti asigura nu doar un mediu ospitalier, dar si un aer curat, macar acasa!

Somnul insuficient. Daca tot am vorbit despre diminetile pline de epuizare, sa luam în discutie si principala lor cauza, somnul insuficient. Acesta poate reduce speranta de viata, afectand inima, dar si restul organelor. În cazul în care ai probleme cu mersul la culcare, fa-ti ordine în program, ca sa ai timp de relaxare seara, practica yoga sau pur si simplu apeleaza la remediul bunicii, laptele cald cu miere.

O masa bogata. Poate ca tu te-ai desfatat cu mancare aleasa, dar inima ta nu poate spune acelasi lucru. Cantitatile uriase de alimente ingerate conduc la eliberarea hormonului numit norepinefrina (sau noradrenalina) în sange, despre care se crede ca ar perturba activitatea inimii. Solutia? Mananca mai putin, mai des, mai sanatos: trioul unei vieti armonioase.

Alcoolul. Da, paharul rosu de vin tine ridurile si boala Alzheimer la distanta, dar nu putem afirma acelasi lucru despre consumul sau exagerat. Alcoolul în exces creste tensiunea arteriala si nivelul de colesterol, dar te si îngrasa, factori de risc asociati cu infarctul. Limiteaza consumul de vin, cel mult de 3-4 ori pe saptamana!

Exercitii fizice intense. Daca activitatea sportiva te poate tine departe de infarct, exercitiile intense, care te epuizeaza, practicate atunci cand nu esti înca obisnuita cu miscarea, ti-l pot darui pe tava. Nu este exclus ca infarctul sa aiba loc în timpul unor jocuri sportive intense sau al sexului, asa ca nu îti stabili obiective pe care nu le-ai putea atinge în mod realist.

Astmul. Da, e nedrept, dar o mare parte dintre oamenii care sufera de astm ajung sa aiba si un atac de cord. Cele doua afectiuni au cauze comune, fumatul si poluarea, asa ca legatura dintre ele este puternica. Renunta la tigari si aplica sfaturile antipoluare de mai sus!
Migrenele puternice. Ne aflam din nou pe teritoriul injust al cauzelor infarctului: se pare ca persoanele care sufera de timpuriu de migrene si prezintaalterari ale vederii si ale auzului în timpul durerilor puternice pot ajunge sa se confrunte cu un infarct. Daca te afli în aceasta categorie, minimizeaza riscurile apeland la acupunctura, la bai cu uleiuri esentiale si exercitii de stretching care sa îti calmeze disconfortul.

Afectiuni gingivale. Explicatia e simpla: inflamatia produsa în corp de afectiunile gingivale elibereaza bacterii periculoase în sange, care consolideaza depozite de grasime si pot cauza, în timp, blocarea arterelor. Oricat de terifiant ar suna, dentistul e solutia! De asemenea, poti încerca si gargara cu sare sau tehnica de oil pulling.

Conservele si semipreparatele. Am evitat cat am putut, dar trebuie sa ajungem si la subiectul mancare nesanatoasa. Nu doar grasimile, cat mai ales sarea în exces din pizza congelata si conserva de ton cu care te rasfeti sunt responsabile pentru cresterea presiunii sangvine si un potential infarct. Rezolvarea? Rareste consumul de conserve si semipreparate si limiteaza prezenta sarii în meniul tau: este cheia pentru o

Racelile. Nu e de ajuns ca suferi la pat, mai trebuie sa îti fie teama si de infarct? Da, din pacate! Un sistem imunitar slabit, obligat sa lupte din rasputeri cu virusurile, poate cauza inflamatie în corp, care ataca mai departe arterele si inima. Întareste-ti sistemul imunitar consumand fructe (cu precadere citrice) si legume proaspete si ai grija la ceea ce mananci cand esti racita: nu doar medicamentele te vindeca, ci si ceaiul cu miere si ghimbir sau supa calda de pui, plina de proteine.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obiceiuri frecvente care iti pot provoca un atac de cord