Obiceiuri care strica ochii

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Acuitatea vizuala reprezinta capacitatea de a discerne obiectele situate cat mai departe posibil. La majoritatea persoanelor, aceasta se diminueaza odata cu varsta, insa poate fi afectata si de anumiti factori externi. Multe dintre obiceiurile de zi cu zi reprezinta o amenintare la adresa sanatatii vederii. Printre acestea se numara:

Abuzul de picaturi de ochi. Ca si in cazul oricarui medicament, picaturile de ochi nu trebuie utilizate niciodata fara prescriptie medicala. Picaturile oftalmice antiinflamatoare sunt concepute pentru a trata infectiile oculare (conjunctivitele) sau alte afectiuni. In cazul utilizarii picaturilor de ochi cu termenul de valabilitate expirat, acestea pot scadea capacitatea ochiului de a lupta impotriva infectiilor. De asemenea, folosirea excesiva a picaturilor vasoconstrictoare oculare, cele care “albesc”, ochii poate provoca iritatii severe.

Ingrijirea improprie a lentilelor de contact. Majoritatea problemelor apar atunci cand mainile nu sunt bine curatate inainte de aplicarea lentilelor de contact sau a indepartarii acestora. Dupa fiecare utilizare a lentilelor de contact, acestea trebuie depozitate in solutie speciala, proaspata. De asemenea, trebuie evitat inotul si dusul cu lentilele de contact, pentru a preveni infectii ce se pot complica ducand pana la pierderea vederii.

Lipsa utilizarii ochelarilor de soare. Frecventa si expunerea indelungata la radiatiile ultraviolete nocive supun ochii riscului de a dezvolta arsuri, cancer, cataracta, degenerare maculara, pinguecula si pterigiu. Este indicat sa se investeasca in ochelari de soare cu lentile cu absorbtie UV 100%. Fumatul. Fumatul creste considerabil riscul de a dezvolta afectiuni grave ale ochilor, care pot duce la pierderea totala si ireversibila a vederii. Afectiunile includ cataracta, degenerare maculara, uveita si glaucomul.

Frecatul ochilor. Este un gest reflex pe care il fac majoritatea persoanelor obosite, insa pielea din jurul ochilor este delicata, iar prin presare puternica, vasele mici de sange care se afla la suprafata pielii se pot sparge. De asemenea, poate aparea afectiunea numita keratoconus, o boala degenerativa a ochilor, caracterizata prin subtierea corneei si deformarea acesteia. Acest lucru poate determina vedere incetosata, care nu poate fi intotdeauna corectata prin ochelari sau lentile de contact.

Somnul insuficient. In lipsa somnului, ochii se inrosesc, devin uscati, iar privirea devine incetosata. Unii pacienti reclama o crestere a sensibilitatii la lumina. Se recomanda cel putin 7 ore de somn pe noapte. Telefonul si calculatorul.
Expunerea, in special pe timpul noptii, la lumina albastra, care este emisa la niveluri mari de telefoane, tablete, laptopuri si alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii.

Machiajul. Folosirea la comun a truselor de machiaj creste riscul aparitiei conjunctivitelor. De asemenea, utilizarea machiajelor mai vechi de trei ani poate duce la aparitia unor infectii. Persoanele care nu isi indeparteaza machiajul seara inainte de culcare pot suferi blocaje ale glandelor lacrimare, care vor duce la iritatii ale ochilor.

Metode de relaxare a ochilor: - Inchide ochii si acopera-i cu palmele timp de 1-2 minute; - Priveste timp de 2 minute in cel mai indepartat punct al incaperii; - Freaca de cateva ori palmele una de cealalta, apoi aseaza-le in dreptul ochilor fara sa apesi; Mentine-le timp de 1 minut; - Inchide ochii si maseaza usor pleoapele cu miscari circulare;

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obiceiuri care strica ochii