Obiceiuri care iti imbolnavesc ficatul

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 8, 2018

Este unul dintre cele mai importante organe din corp, avand numeroase functii, printre care filtrarea sangelui, producerea unor proteine importante pentru coagularea sangelui, eliminarea substantelelor nocive si metabolizarea medicamentelor. Vorbim despre ficat, o adevara "uzina" care atunci cand nu functioneaza optim s-ar putea sa fie si din cauza unor obiceiuri sau actiuni sporadice ale noastre. Iata ce obiceiuri pot pune in pericol sanatatea ficatului: 

1. Dieta dezechilibrata. Produsele fast-food, bauturile carbogazoase dulci, dulciurile concentrate, semipreparatele si, in general, alimentele obtinute din ingrediente ultrarafinate si cu multe E-uri in compozitie ar fi bine sa reprezinte exceptii in alimentatia noastra. Intre obezitate si afectiunile ficatului exista o stransa legatura. Persoanele supraponderale, in special copiii si tinerii, sunt predispuse la steatoza hepatica non‑alcoolica, steatohepatita si chiar la cancer hepatic.

2. Oboseala cronica si stresul. Pe de o parte, tulburarile de somn si incapacitatea de a ne odihni profund au, adesea, drept cauza stresul. Pe de alta parte, efectele stresului asupra intregului organism sunt mai grave in lipsa capacitatii de a ne reface prin somn. Fara somn, ficatul este mai putin eficient in a se regenera si in a elimina din organism reziduurile. Stresul psihic agraveaza afectiunile hepatice deja existente, arata datele studiilor. Acesta scade raspunsul imunitar si determina modificari inflamatorii la nivelul ficatului si chiar aparitia tesutului fibros.

3. Curele de slabire drastice. Regimul de slabire este un tratament recomandat pentru multe probleme, insa un regim de slabire drastic poate produce leziuni substantiale la nivelul ficatului. In cazul unui regim alimentar restrictiv, in care sunt excluse sursele de carbohidrati si se pierde rapid in greutate, ficatul este nevoit sa sintetizeze glucoza din glucide si proteine, ceea ce duce la steatoza, la alterarea capacitatii de detoxifiere si la stari precum ameteala, greata, oboseala.

4. Abuzul de medicamente. Omul modern ia pastile la fiecare disconfort cat de mic. Ca atare, nu numai ca ficatul este bombardat aproape zilnic cu tot ceea ce presupune un medicament (substanta activa, excipienti, coloranti, conservanti, E-uri), dar se poate ajunge si la intoxicarea lui. De exemplu, acetaminofenul3 este substanta activa din peste o suta de medicamente care se dau fara reteta (O.T.C.-uri) – de obicei, antitermice sau antitusive –, in diferite forme: tablete, capsule si siropuri. Ca urmare, o supradozare poate aparea mai usor decat am crede. Iar o intoxicatie cu acetaminofen, potrivit studiilor, poate produce hepatotoxicitate la doar una-trei ore de la administrare. Nu asociati medicamentele cu consumul de alcool. Alcoolul este, si el, o substanta care se metabolizeaza la nivelul ficatului, iar efectele toxice ar creste considerabil.

5. Suplimentele sportive. Anumite ingrediente din suplimentele folosite de culturisti pot produce leziuni la nivelul ficatului. Adresati-va unui specialist in medicina sportiva atunci cand va propuneti sa luati un astfel de supliment. 6. Tatuajele, piercingurile, seringile. Fiti foarte atenti cand intrati in contact cu obiecte ascutite. Acestea pot fi o sursa de transmitere a virusurilor hepatitice B si C. Un grad de risc mare prezinta saloanele de cosmetica, saloanele de tatuaj, cabinetele stomatologice.


Tags: obiceiuri care iti imbolnavesc ficatul