Obiceiul care ucide cate un roman la fiecare sfert de ora

Posted by Alin Marinescu on Thursday, January 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fumat

Aproximativ 33.000 de romani mor in fiecare an din cauza fumatului, ceea ce inseamna un deces la fiecare 16 minute, arata un studiu efectuat de Comisia Europeana. La nivel european, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat, iar in lume, o persoana moare din cauza acestui viciu la fiecare opt secunde, precizeaza studiul citat.

"In Romania, incidenta cancerului cauzat de fumat creste ingrijorator. Numai anul trecut, in tara noastra au murit 33.000 de oameni datorita unor afectiuni provocate de fumat", a declarat Prof. Dr. Miron Bogdan, vicepresedinte Societatea Romana de Pneumologie.

"Multi fumatori sunt la cea de-a doua tentativa de renuntare la fumat si, in lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapuca, pierzandu-si total increderea ca vor reusi vreodata sa renunte la aceasta dependenta. Fumatul nu inseamna doar o dependenta psiho-comportamentala, ci si una biologica din cauza careia persoana se simte depasita in lupta cu renuntarea si, de cele mai multe ori, cedeaza in fata acestei boli", a ma adaugat Dr. Miron Bogdan. Pana in 2100, un miliard de oameni isi vor pierde viata din cauza bolilor provocate de tutun.

Este important sa nu ne amagim cu ideea ca suntem ”doar” fumatori ocazionali. Pe langa faptul ca riscam ca, in timp, sa devenim dependenti de nicotina, nu trebuie sa fi un fumator impatimit pentru a fi expus riscurilor de imbolnavire. Studii recente au demonstrat faptul ca la ambele sexe, consumarea a 1 – 4 tigari pe zi este asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces in urma bolilor de inima, iar femeile sunt in mod special predispuse spre cancerul la plamani. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obiceiul care ucide cate un roman la fiecare sfert de ora