Obiceiul care ne poate imbunatati calitatea vietii

Posted by Alin Marinescu on Friday, January 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru boala huntington

Un studiu nou realizat arata ca mancatul zilnic la ore fixe se poate dovedi benefic pentru îmbunatatirea calitatii vietii persoanelor care sufera de tulburari neurodegenerative. Cercetarea a fost realizata pe soareci care sufera de boala Huntington, iar în urma ei specialistii au descoperit ca restrictionarea perioadei de hranire la aceeasi perioada de 6 ore în fiecare zi, timp de 3 luni, a dus la îmbunatatirea calitatii somnului si a abilitatilor motorii. Pentru realizarea studiului, cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles au studiat exemplare de soareci, în varsta de sase luni, care sufera de boala Huntington.
 
Jumatate dintre cobai au primit, zilnic,  o cantitate constanta de mancare, timp de trei luni. Cealalta jumatate a primit aceeasi cantitate, restrictionata la acelasi interval de sase ore, într-o perioada în care, în mod normal, soarecii sunt activi. Acestia din urma au prezentat o îmbunatatire a calitatii somnului si a abilitatilor motorii si au manifestat un model mai conventional de activitate zilnica. Mai mult de atat, ei au afisat si un model mai tipic de expresie a genelor dintr-o regiune a creierului care are un rol deosebit de important în controlul motric si care este predispusa degenerarii la persoanele care sufera de boala Huntington.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista de specialitate eNeuro.

Boala Huntington este o afectiune ereditara care determina distrugerea selectiva a unor celule nervoase ale creierului. Printre manifestarile ei pot fi incluse: miscari necontrolate, neîndemanare sau probleme de echilibru. Pe masura ce afectiunea evolueaza poate fi afectata capacitatea de a merge, vorbi sau înghiti.  

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obiceiul care ne poate imbunatati calitatea vietii