Obiceiul adultilor care creste riscul de ADHD la copii

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru gravide fumatoare

Un studiu realizat de o echipa de cercetatori chinezi arata ca bebelusii nascuti de mame care au fumat in timpul sarcinii sunt supusi unui risc mai mare de a suferi de sindromul ADHD. Riscul este cu atat mai mare cu cat mamele au fost fumatoare inraite, informeaza Reuters. Potrivit rezultatelor cercetarii, mamele care au fumat in timpul sarcinii au prezentat un risc cu 60% mai mare de a naste copii care sufera de sindromul ADHD. Pentru mamele care au fumat mai putin de 10 tigari pe zi, riscul a fost cu 54% mai mare decat in cazul nefumatoarelor. Fumatoarele inraite insa, au prezentat un risc cu 75% mai mare decat mamele care nu fumeaza.
 
Pentru realizarea studiului, cercetatorii au analizat 20 de lucrari despre acest subiect, publicate in perioada 1998-2017.  in total, la ele au participat aproape 3 milioane de femei din Europa, Brazilia, Japonia, Australia si Statele Unite. Specialistii au descoperit ca in cazul femeilor fumatoare din Europa si Statele Unite, riscul aparitiei sindromului ADHD la nou-nascuti este mai mic, intrucat ele au tendinta sa renunte la obicei in timpul sarcinii.

Rezultatele a alte sapte studii au aratat ca desi, efectul este mai mare in randul mamelor fumatoarelor si tatii fumatori pot determina aparitia afectiunii la bebelusi. Rezultatele cercetarilor arata ca, in cazul barbatilor care fumeaza, riscul aparitiei sindromului la nou-nascuti este cu 20% mai mare decat in cazul tatilor nefumatori. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obiceiul adultilor care creste riscul de adhd la copii