Obezitatea infantilă poate fi prevenită

Posted by Alin Marinescu on Thursday, February 23, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Obezitatea infantilă

Obezitatea infantilă nu este ceva rar întâlnit. În prezent, aproximativ 30% din populație suferă de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu vârsta intre 15-64 de ani, iar cresterile ponderale progresează și în rândul copiilor sub 5 ani, numărul acestora mărindu-se cu 18% în ultimii zece ani.
Considerată “boala secolului modern”, obezitatea a devenit în ultimii ani un pericol tot mai mare. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății a catalogat-o ca fiind boală incurabilă. În lume există peste un miliard de persoane adulte supraponderale. Dintre aceștia, cel puțin 300 de milioane sunt deja diagnosticati ca fiind obezi. Iar obezitatea infantilă este cea mai îngrijorătoare. Copiii obezi au puține șanse de a se vindeca și obezitatea vine cu o sumă de alte probleme de sănătate care le afectează creșterea și dezvoltarea.

Statistici îngrijorătoare în România

În Romania statisticile rămân la fel de îngrijorătoare. În prezent, aproximativ 30% din populație suferă de obezitate. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta între 15-64 de ani, iar creșterile ponderale progresează și în rândul copiilor sub 5 ani. Numărul acestora a crescut cu 18% în ultimii zece ani.

De ce apare obezitatea infantilă
„Este absolut normal ca micuții să câștige kilograme în plus pe măsura ce cresc”, observă dr. Bogdan Moldovan, medic primar în chirurgie generală și bariatrică. Totuși, spune medicul, există o problemă ”dacă aportul caloric depășește necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proporțională cu înălțimea specifică vârstei. În acest caz, putem vorbi de obezitatea infantilă. La nivel european, numărul copiilor supraponderali crește anual cu 400.000. Deși statisticile sunt alarmante, nu par să îngrijoreze pe nimeni. Totuși, obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorata. Acesta reprezintă precursorul apariției bolilor specifice vârstei adulte: tensiunea arterială crescută, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afecțiunile cardiace.”
Nu știi cum să-ți motivezi copilul să facă mișcare? Citește aici pentru a afla! Și află și de ce nu este bine să-i procuri o scutire nejustificată la ora de sport.

Obezitatea infantilă – genetică sau dobândită prin alimentație?

Obezitatea poate apărea la orice vârstă. Poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale. Însă marea majoritate a cazurilor apar din cauza sau sunt corelate cu stilul de viață. Cele mai mari probleme care cauzează obezitatea infantilă sunt: alimentația nesănătoasă în exces și lipsa activității fizice (sau prea puțină activitate fizică).
Copiii se află în perioada de dezvoltare. De aceea, spre deosebire de adulți, au nevoie în mod constant de o rezervă suplimentară calorică și nutrițională, care să le alimenteze necesarul zilnic atât pentru dezvoltare, cât și pentru procesul de creștere. Însă, atunci când cei mici ajung să consume mai multe calorii decât au nevoie, vor începe să acumuleze kilograme în plus.

Înclinația spre obezitate apare din faza intrauterină și postnatală

„Cu toate acestea, nici elementul genetic nu trebuie ignorat când vorbim despre obezitatea infantilă. În foarte multe cazuri copilul obez ajunge un adult obez și moștenește predispozițiile pentru bolile părinților săi. Cei mai comuni factori ce favorizează instalarea obezității infantile sunt corelați cu perioada intrauterină sau postnatală. Astfel, obezitatea mamei, atât în timpul sarcinii cât și în perioada anterioară constituie o premisă pentru excesul de kilograme al celor mici.
Mai mult decât atât, nutriția intrauterină deficitară asociată cu o creștere rapidă în greutate după naștere, lipsa alimentației naturale la sân, dieta artificială foarte bogată în proteine în primul an de viata, dar și greutatea mare la naștere constituie un prim semnal pentru supraponderabilitate”, explică dr. Liliana Popa, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Sursa:   www.libertateapentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obezitatea infantilă poate fi prevenită