Obezitatea este mult ai grava decat se credea

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 31, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru obezitatea

Obezitatea creste sansele de a cadea victima la anumite tipuri de cancer, inclusiv colorectal si tumorile hepatice, dar oamenii de stiinta nu au fost capabili sa identifice mecanismul din spatele acestei legaturi. Ei au suspectat ca microbiomul - comunitate complexa de trilioane de microbi care traiesc în intestinele noastre - are un rol important. Aceste bacterii au fost legate de alte boli , inclusiv boli inflamatorii intestinale, alergii, si chiar boli de inima.

Eiji Hara, specialist în biologie moleculara, de la Japanese Foundation for Cancer Research din Tokio a studiat alaturi de colegii ei legatura dintre cancer si microbiomul intestinal prin urmarirea dezvoltarii cancerului la soareci obezi si slabi. Ei au început cu doua grupuri de soareci: soareci slaba, care au crescut pe o dieta normala si soareci care au mancat o dieta bogata în grasimi.

Pentru a stimula soarecii sa dezvolte cancer („soarecii nu fumeaza si nici nu beau alcool, deci nu prea fac cancer", a explicat Hara), cercetatorii au expus animalele la o substanta chimica provocatoare de cancer la scurt timp dupa nastere.

soareci au aratat ca aceeasi legatura între obezitate-cancer observate la om si alte animale. Doar 5% dintre soarecii cu greutate normala care au fost expusi la substanta cancerigena au dezvoltat cancer mai tarziu în viata, în timp ce toti soarecii obezi au facut cancer. Cand cercetatorii au reprodus experimentul folosind soareci conceputi pentru a fi obezi, chiar pe un regim alimentar normal, au vazut, de asemenea, o incidenta mai mare a cancerului, ceea ce sugereaza ca obezitatea în sine, si nu dieta animalelor a crescut riscul de cancer.

soarecii obezi au fost predispusi la cancer de ficat, iar tumorile lor au concentratii mari de molecule, numite citokine proinflamatorii, care declanseaza inflamarea. soareci obezi au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de , un produs secundar ce ramane dupa ce anumite bacterii din intestin proceseaza acizii biliari produsi de ficat. DCA provoaca daune ADN-ului si a fost asociat cu unele forme de cancer la om.

Pentru a vedea de unde origineaza aceste doua elemente - citokinele proinflamatorii si nivelul sporit al DCA-ului - cercetatorii au analizat microbiomul animalelor. Ei au descoperit ca soarecii obezi prezentau un amestec diferit de bacterii. Spre exemplu, în soarecii obezi se gaseau mai multe tulpini de bacterii gram-pozitiv. Cand Hara si colegii sai au tratat soarecii cu vancomicina, un antibiotic care ataca bacteriile gram-pozitive, animalele au aratat o reducere a incidentei cancerului lor si nivelul lor de DCA. Mai mult decat atat, reducand în mod direct nivelul de DCA (prin stimularea secretiei acizilor biliari sau a încetini descompunerea acizilor biliari) a redus, de asemenea, riscul de cancer , si oferindu-le suplimentar DCA a crescut riscul lor.

Astfel, s-a constatat ca obezitatea declanseaza un efect de domino cauzatoare de cancer, în care DCA joaca un rol cheie, spun Hara. Microbiomul se schimba, stimuland cresterea populatiilor de bacterii care produc mai mult DCA. Apoi, DCA-ul în exces afecteaza ADN-ul si provoaca inflamatie în ficat, ceea ce duce la cancer la ficat.

„Am fost foarte surprins de acest proces. Nu ne-am asteptat niciodata ca schimbarile din microbiom sa provoace un risc mai mare de cancer", a spus Hara.

"Cred ca acest studiu este foarte interesant.A fost un mister de ceva timp, de ce obezitatea are un risc mai mare de a face cancer. Cercetatorii ofera o explicatie foarte convigatoare ce afirma ca microbiomul joaca un rol." , spune Peter Turnbaugh, microbiolog la Universitatea Harvard.

Turnbaugh subliniaza ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a arata ca un mecanism similar actioneaza si în randul oamenilor. Dar daca acesta este, rezultatele ar putea deschide calea pentru metode mai bune de a prevedea si preveni cancerul. Urmarirea nivelului DCA, de exemplu, ar putea permite medicilor pentru a evalua riscul de cancer si sa ia masuri în vederea prevenirii, spune el.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obezitatea este mult ai grava decat se credea