O treime dintre persoane au intoleranta la cosmetice

Posted by Alin Marinescu on Monday, April 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Potrivit lui Leopoldo Borrego, membru al Academiei Spaniole de Dermatologie (AEDV), declaratie preluata de agentia de stiri Europa Press, una din trei personae prezinta intoleranta la cosmetice. Practic, toate produsele cosmetice pot irita pielea, a declarat specialistul spaniol, atragand atentia asupra faptului ca eticheta “natural” cu care sunt prezentate multe dintre produse nu echivaleaza cu “inofensiv” si ca amestecurile de extracte de plante sunt “foarte complexe din punct de vedere chimic”. Printre cele mai intalnite patologii ale pielii cauzate de cosmetice se afla dermatitele iritative, care trec odata cu renuntarea la folosirea produsului care le-a produs. In caz contrar, iritatia poate deveni cronica si poate genera leziuni cutanate. 

O cauza destul de raspandita a intolerantei la cosmetice este alergia la unul sau mai multi componenti, cum ar fi parfumul, folosit in aproape toate produsele cosmetice. Alte substante care provoaca alergii sunt conservantii si metilisotiazolinona (MI), un compus chimic care se foloseste si la produsele de curatenie casnica. De aici si reactiile alergice ale unor femei la detergenti sau alte produse de curatat. De asemenea, continutul de acizi sau alcool, chiar si in cantitati mici, poate provoca dermatite iritative. Compusi precum parabenii si metilisotiazolinona pot provoca reactii alergice unui numar mare de persoane, chiar daca directivele europene reglementeaza strict concentratia maxima admisa, a mai declarat dermatologul spaniol.

Deşi există o serie de instituţii ale statului abilitate să supravegheze industria cosmeticelor, acest control nu este foarte sever. Cele mai multe creme şi produse cosmetice conţin multe ingrediente – şi oricare dintre acestea poate fi vinovat de apariţia dermatitei de contact, un tip de reacţie alergică. Principalii vinovaţi sunt parfumurile, dar şi conservanţii, compuşii chimici (cum ar fi p-fenilendiamină şi glicerilul monotioglicolat), produsele de protecţie solară, răşinile şi unghiile false din acril care pot provoca o serie de reacţii alergice. Dacă prezinţi o astfel de reacţie alergică, s-ar putea să fie nevoie să vezi un specialist (dermatolog sau alergolog), care să identifice cauza acestei reacţii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o treime dintre persoane au intoleranta la cosmetice