O tehnica de modificare a ADN-ului ce ar putea ajuta la tratarea bolilor poate provoca aparitia cancerului

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, June 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Metoda de modificare a genelor denumita CRISPR-Cas9 ar putea revolutiona domenii precum medicina sau agricultura. Pe de alta parte ar putea provoca aparitia unor forme de cancer, sustin doua studii recente.

Ambele studii, unul realizat de compania Novartis si al doilea realizat de specialistii din cadrul Institutului Karolinska din Suedia, s-au axat pe analizarea genei p53, ce joaca un rol important in prevenirea tumorilor prin intermediul distrugerii celulelor degradate ale ADN-ului. Conform descopera.ro, care citeaza Futurism, in cercetarile anterioare a fost dovedit ca tumorile nu se pot dezvolta daca p53 functioneaza corect. 

Insa p53 actioneaza ca un sistem de aparare si impotriva modificarilor genomului realizate prin intermediul tehnicii CRISPR-Cas9. Atunci cand cercetatorii utilizeaza tehnica pentru a inlocui parti din ADN, p53 se activeaza producand autodistrugerea celulelor editate. Insa in cazul in care modificarile realizate de CRISPR-Cas9 functioneaza, exista sanse mari ca gena p53 sa nu functioneze. Disfunctionalitatile genei pot duce la un mediu propice pentru dezvoltarea unor forme de cancer precum cel ovarian, de colon, rectal sau esofagian. Specialistii sugereaza ca rezultatele celor doua teste sunt preliminare si se bazeaza doar pe un anumit tip de editare genetica prin intermediul careia parti degradate ale ADN-ului sunt inlocuite cu ADN sanatos. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o tehnica de modificare a adn-ului ce ar putea ajuta la tratarea bolilor poate provoca aparitia cancerului