O specie bizara poate oferi remediul impotriva diabetului

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 23, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pestele orb de pestera are aceleasi mutatii genetice precum persoanele cu o forma severa mostenita de diabet care au probleme similare simptomelor date de diabet, dar care sunt perfect sanatosi. Aceasta mutatie, in timp ce la oameni se traduce printr-o conditie severa, la pesti reprezinta un factor adaptativ care ii face sa supravietuiasca intr-un mediu extrem de vitreg.

„Acest peste prezinta o oportunitate nou de a afla cum unele animale pot trai si se pot baza pe trasaturi care ar imbolnavi oamenii”, a precizat Nicolas Rohner, co-autor al studiului de la Harvard Medical School. Studiul „ridica posibilitatea uimitoare” conform careia pestele orb de pestera are si alte mutatii pentru a-l proteja de influentele negative ale lipsei de echilibru a zaharului din sange. Daca o astfel de mutatie exista, studierea lor va duce la elaborarea unor noi tratamente pentru boala umana, scrie Phys.

„Nu stim daca studierea pestelui ne va ajuta in mod direct”, a precizat Rohner. „Dar evolutia a incercat multe variatii genetice timp de milioane de ani si cred ca acestea sunt mai bune decat cu orice altceva am fi venit noi, chiar si cu inteligenta artificiala”. Fiziologia pestelui spune multe despre conditiile aspre de mediu. In intuneric si izolati de lumea din afara, lumea lor subterana nu ofera hrana pentru o mare parte din an. Inundatiile de primavara aduc nutrientii, dar acest lucru se intampla doar o data pe an.

In trecut, acelasi grup de cercetatori a scos la iveala ca pestii au mutatii in aceeasi gena ca cei cu un apetit de nepotolit. Desi daunatoare pentru oameni, gena ii poate ajuta pe pesti sa manance cat mai mult in acea perioada cand mediul abunda in hrana. S-a mai demonstrat ca un metabolism extrem de lent permite pestelui sa traiasca din grasimea acumulata pana la urmatoarea inundatie.

Acum, cercetatorii au mai descoperit ca acesti pesti sunt rezistenti la insulina: celulele lor nu raspund la „cererea” hormonului de a absorbi glucide dupa o masa. Un indicator important in multe tulburari ale metabolismului si un precursor al diabetului de tip 2, rezistenta la insulina la oameni poate duce la suprasolicitarea pancreasului, stocarea in exces a lipidelor si glicemie ridicata.

Experimentele au scos la iveala ca pestii orbi de pestera au o cantitate mare de zahar in sange, dar nu sufera de simptomele care apar la oameni, precum afecarea nervilor si a vaselor de sange. „Atunci cand proteinele din sangele nostru sunt suprasaturate cu zahar, nu functioneaza eficient”, a explicat Misty Riddle, un membru al echipei de cercetare. „Pestii au un nivel ridicat de zahar, dar nu au proteinele afectate. Cum fac asta?” Pana acum, intrebarea ramane fara raspuns.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o specie bizara poate oferi remediul impotriva diabetului