Imagini pentru alaptare

O proteina din laptele matern ar putea asigura echilibrul intestinal in cazul copiilor nascuti prematur. Copiii nascuti prematur prin cezariana sunt predispusi la infectiile intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Missouri, Statele Unite, au descoperit ca lactoferina influenteaza compozitia microbiotei bebelusului, diminuand riscul infectiilor intestinale, mai ales pe cele legate de bacteriile din familia stafilococilor. Lactoferina este o proteina cu efect antimicrobian.


Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au administrat lactoferina de doua ori pe zi unui numar de 60 de bebelusi nascuti prematur, cu o greutate scazuta. Apoi au comparat compozitia bacteriana a materiei fecale provenite de la acestia cu cea provenind de la alti 60 de bebelusi care nu primisera aceasta proteina. S-a observat ca bacteriile intestinale erau mai variate la bebelusii carora li se administrase lactoferina. 

In plus, ei au dezvoltat mai putine infectii nosocomiale, deoarece bacteriile daunatoare care favorizeaza colonizarea stafilococilor au fost, practic, eliminate. Starea de sanatate a nou-nascutilor prematur nu permite intotdeauna alaptarea, tocmai de aceea li s-ar putea administra lactoferina sintetica.

sursa: sanatate.bzi.ro