O noua tehnica medicala foloseste nanotuburile pentru a penetra tesutul creierului

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru creier uman

Cercetatorii de la Rice University au inventat un dispozitiv care foloseste fluide pentru a insera in creier nanotuburi flexibile de carbon cu grosimi de doar 15-30 de microni (1 mm = 1.000 de microni), unde ar ajuta sa inregistreze activitatea neuronilor.

Astfel, cercetatorii pot descoperi mecanismele care stau la baza proceselor cognitive si creeaza interfate directe la creier care le-ar permite pacientilor sa vada, sa auda sau sa controleze membrele artificiale, scrie descopera.ro, care citeaza Scienmag. Se foloseste forta aplicata de un fluid care misca fibre flexibile/fire in tesut fara sa le innoade. Noua metoda poate inlocui elementele mai dure si mai rigide.

Tehnologia a fost publicata in jurnalul Nano Letters. Experimentele au aratat cum dispozitivele in forma de microfluide duc la curgerea unui lichid vascos in jurul unui electrod subtire. Fluidul conduce electrozii printr-o mica apertura care duce la tesut. „Electrodul este ca taiteii pe care incerci sa ii pui intr-o gelatina”, a precizat Jacob Robinson, inginer la Rice. „Singur, nu ar functiona, dar daca pui taiteii sub apa, aceasta i-ar indrepta”, a adaugat acesta.

Prin aceasta metoda, jongland cu elasticitatea fibrelor, acestea pot fi introduse (sau scoase) in tesut fara sa-l afecteze. De asemenea, fibrele din nanotuburi de carbon create de echipa de cercetare conduc electronii in orice directie, dar pentru a comunica cu neuronii, trebuie sa aiba proprietati conductive doar la varf.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o noua tehnica medicala foloseste nanotuburile pentru a penetra tesutul creierului