O noua metoda extrem de inteligenta de analiza a sangelui poate revolutiona medicina

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru analize sange

Savantii au dezvoltat o noua metoda de a efectua teste la sange cu ajutorul undelor acustice, care poate preleva mostre mult mai simplu, mai eficient si mai rapid decat metodele utilizate in prezent.

Testul are in vedere separarea unor mici vezicule care sunt eliberate de celule pentru a transmite mesaje in tot corpul, astfel pot oferi informatii chiar si despre prezenta bolilor. Interceptarea acestora este esentiala pentru cunoasterea eventualelor probleme ale organismului, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. Metodele actuale implica centrifugarea sau colorarea acestora. Aceste tehnici pot afecta mostra, ceea ce nu se intampla cu noua abordare, conform echipei internationale de cercetatori care a elaborat-o.

„Undele acustice sunt mult mai delicate”, precizeaza Ming Dao, un membru al echipei de cercetare de la MIT. „Aceste particule sunt influentate de forte pentru cel mult o secunda atunci cand sunt separate”, conchide savantul. In mare metoda presupune trecerea sangelui printr-un canal subtire care la un moment dat se bifurca. In acel moment, undele acustice creeaza puncte de presiune care pot devia micile vezicule in tubul separat (imaginea de mai jos).

Daca metoda se va implementa, prelevarea acestor particule va dura cel mult jumatate de ora loc de 24 de ore, timpul necesar in cazul centrifugarii. Daca adaugam faptul ca veziculele sunt esentiale pentru depistarea unui numar de boli letale precum cancerul, noua procedura isi poate gasi usor locul in medicina moderna. "Noua tehnica poate rezolva problemele tehnologiilor actuale pentru izolarea veziculelor, precum timpul, inconsistenta, contaminarea si integritatea particulelor”, precizeaza unul dintre cercetatori, Tony Jun Huang de la Universitatea Duke.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o noua metoda extrem de inteligenta de analiza a sangelui poate revolutiona medicina