O noua descoperire medicala ar putea explica raspandirea cancerului

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, April 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Conform site-ului Newscientist.com aceasta descoperire a fost facuta intamplator, in urma unei simple endoscopii – o procedura care presupune introducerea unei sonde cu camera video in tractul gastro-intestinal al unei persoane.

Aceasta procedura permite si examinarea tesutului din interiorul tractului si astfel s-a ajuns la niste concluzii surprinzatoare. Echipa de cercetatori se astepta ca tractul biliar sa fie inconjurat de un perete de tesut dur. In schimb, au descoperit niste tipare ciudate. Au fost prelevate mostre de tesut care au fost duse pentru analiza New York University School of Medicine si incredintate patologului Neile Theise.  

Acesta a folosit tehnica endomicroscopiei pentru a analiza zona de sub pielea nasului sau si a ajuns la acelasi rezultat. Investigarea altor organe a scos in evidenta faptul ca acele tipare ciudate sunt produse de un lichid care circula prin niste canale prezente in tot organismul. Theise considera ca fiecare tesut din organism este inconjurat de o retea de astfel de canale care impreuna formeaza un organ.
Echipa de cercetatori a estimat ca acest organ contine 20% din cantitatea de lichid din organismul uman. „Noi credem ca functioneaza ca un absorbant pentru socuri”, a declarant Theise. Acest organ nu a mai fost observat pana in prezent din cauza abordarii standard pentru vizualizarea interiorului corpului omenesc care facea ca aceste canale sa se sece iar fibrele de colagen care sustineau peretii canalelor sa se prabuseasca, lasand astfel impresia unui zid protector de tesut, in locul unui canal plin de lichid.

Dar, la fel de bine cum protejeaza organele, aceasta retea poate contribui la raspandirea cancerului in organism. Atunci cand echipa condusa de Theise a analiza mostrele provenite de la oameni afectati de cancere invazive, au descoperit ca celulele maligne si-au creat drumul prin aceste canale si astfel au ajuns direct in sistemul limfatic. „Odata ce reusesc sa intre, este ca si cum ar aluneca pe apa”, a aratat Theise. „Este o noua fereastra prin care mecanismul tumoral se raspandeste in organism.” 

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o noua descoperire medicala ar putea explica raspandirea cancerului