O ecografie nu se face oricum. Iata cum trebuie pregatita

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 19, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ecografia

Ecografia este o investigatie imagistica foarte utilizata in zilele noastre deoarece este nedureroasa pentru pacienti, fiind bazata pe ultrasunete (unde sonore), care permit vizualizarea anumitor organe, muschi, tendoane si ofera imagini in timp real despre structura si dimensiunea lor.

Aparatul utilizat se numeste ecograf si este compus dintr-un computer cu ecran ce inregistreaza datele si ofera imaginile si un transductor care se asaza pe suprafata examinata, ce este data in prealabil cu un gel pentru a permite mai bine penetrarea undelor prin tesuturi, iar pentru printarea imaginilor se foloseste o imprimanta.

Din dorinta de a studia structurile anatomice cat mai in profunzime, au aparut diferite modele de sonde, unele pentru evaluarea structurilor situate mai profund, altele pentru cele superficiale si altele pentru cavitatile anatomice cum ar fi: tiroida, vaginul, rectul sau esofagul, fiecare sonda avand dimensiuni si functii diferite, majoritatea examinarilor facandu-se in modul 2D, vizualizarea sectiunilor fiind efectuate la diferite niveluri.

Este si o metoda sigura deoarece nu utilizeaza radiatii ionizante mutagene, care pot duce la afectarea structurii tesuturilor examinate si la aparitia cancerului.
O alta functie a ecografiei o reprezinta elastografia, metoda prin care se poate studia densitatea unui tesut.

Pentru ecografele care sunt dotate cu aceasta functie, metoda poate fi folosita in orice tip de investigatie si este foarte utila pentru diferentierea formatiunilor canceroase de cele benigne si in aprecierea gradului de fibroza a organului afectat.

Mai pot fi depistate si diferite modificari in structura organelor, cum ar diferitele formatiuni tumorale sau suferintele organelor in cadrul unor tulburari metabolice, spre exemplu dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii.

Pe langa vizualizarea structurilor anatomice si a functionalitatii organelor in timp real, au aparut si o serie de aplicatii care permit depistarea fluxurilor de sange si studierea acestora, metoda numita Doppler.

Aceasta este esentiala in studierea vascularizatiei organelor si a formatiunilor tumorale vascularizate sau nevascularizate, precum si in aprecierea calitatii vaselor de sange si a afectarii acestora in cadrul unor boli sistemice, cum ar fi hipercolesterolemiile, diabetul zaharat, cheaguri de sange sau altele.

La ora actuala ecografia abdominala si cea pelvina sunt cele mai des utilizate in diferite ramuri medicale cum ar fi: medicina interna, gastroenterologie, ginecologie sau chirurgie pentru ca pot fi vizualizate urmatoarele organe: ficat, cai biliare, splina, pancreas, stomac, colecist, intestine, apendice, rinichi, vezica urinara sau organe genitale interne.

Ecografia este folosita in diagnosticarea:

- modificarilor de structura sau perete, ori continut al anumitor organe;
- depistarea calculilor ("pietre");
- depistarea chisturilor (formatiune tumorala de forma unui sac, benigna);
- abceselor (formatiune cu puroi);
- malformatii congenitale;
- tumori de diferite tipuri
- lichid in abdomen;
- apendicita (inflamatia apendicelui).

Pe langa cele de mai sus, ecografia este utilizata si in scop interventional in ghidarea biopsiilor (prelevarea unor mici bucati de tesut din diferite organe), in evacuarea unor colectii sau in injectarea unor substante in scop terapeutic, in spargerea calculilor ("pietrelor"), in tratamentul cataractei sau al unor tumori.

Pregatirea pacientului pentru ecografia abdominala consta in repaus alimentar cu cel putin 6 ore inaintea investigatiei, cina din seara precedenta sa fie usoara, sa se evite alimentele care baloneaza; in cazul in care se produce balonarea se recomanda a se lua un medicament pentru balonare astfel incat sa fie eliminate gazele, iar explorarea sa se efectueze usor.

In cazul ecografiei pelvine se recomanda consumul a cel putin un 1 litru de apa in decurs de 30 minute cu cel putin o ora anterior investigatiei. Pacientul nu trebuie sa urineze chiar daca exista aceasta senzatie, deoarece vezica urinara trebuie sa fie plina pentru a permite vizualizarea si explorarea structurilor invecinate (uter, ovare la femei si prostata la barbati).

Durata alocata fiecarui tip de ecografie difera in functie de organul examinat, de medicul care efectueaza ecografia, precum si de pacient, atat din punct de vedere al constitutiei (talie, greutate, grad de tesut adipos abdominal), cat si din punct de vedere al modificarilor descoperite, dar si de starea de agitatie a pacientului.

In medie timpul alocat este de 30 de minute pentru fiecare pacient, dar poate suferi modificari pe parcursul explorarii, ajungandu-se si pana la 60 minute.

Concluzie:

Ecografia este o investigatie blanda, sigura, rapida de efectuat si neinvaziva, ce trebuie recomandata la orice varsta si efectuata ori de cate ori pacientul are o probleme de sanatate si o indicatie clara pentru aceasta explorare.

sursa:sfatulmedicului.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o ecografie nu se face oricum. iata cum trebuie pregatita