O dieta care poate sa scada colesterolul

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, October 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru conopida

Sosurile din alimente de înalta calitate sunt foarte bune pentru mentinerea sanatatii. Conditia este ca alimentele sa fie naturale, sa se aleaga legume ecologice ca de exemplu broccoli, ciuperci, conopida, fenicul, marar, patrunjel, etc.
Astfel de alimente vegetale trebuie sa faca parte dintr-o dieta echilibrata care sa ajute la buna functionare a sistemului digestiv. Întotdeauna o dieta sanatoasa este cea alcatuita din legume, fructe, plante care includ proteine vegetale, minerale, vitamine, grasimi si carbohidrati.

Una din cele mai bune retete este sosul de conopida cu ghimbir. Acest preparat este usor de realizat si foarte hranitor. 

Sunt folosite urmatoarele ingrediente:

20 morcovi destul de mari
1 ardei gras rosu
2 cepe mari
cateva frunze de telina
3 catei de usturoi
zeama de la supa
1 lingura ulei de cocos sau unt
putin ghimbir
sare dupa gust
patrunjel proaspat
putin chimion
putin coreandru.

Mod de preparare: se curata morcovii, se spala si se taie marunt; se curata ceapa, se spala si se toaca marunt; se pune uleiul sau untul la încins într-o tigaie pe aragaz la foc mic, se adauga ceapa si morcovul si se undesc putin; se pregateste telina si ardeiul gras, se spala si se taie în bucatele mici, apoi se adauga peste ingredientele din tigaie si se amesteca în continuare pentru a se înmuia; se adauga putina apa peste ingrediente si sare dupa gust si se mai lasa putin pe foc; se pune compozitia undita într-o oala încapatoare, se paseaza usor, se adauga zeama de la supa atat cat sa le acopere, se adauga sucul de ghimbir pentru aroma, se lasa sa fiarba un sfert de ora si apoi se asezoneaza cu putin patrunjel proaspat, chimion si coreandru. Ghimbirul se poate folosi sub forma de suc: se rade pe razatoare, apoi se strange în pumn si se obtine sucul ce trebuie adaugat la urma în preparatul culinar. Se serveste cald.

Nu folosi prea mult ulei sau maioneza în preparatele culinare, reduce cat mai mult aportul de astfel de alimente deoarece ele inhiba secretia de acid clorhidric la nivelul stomacului, care are rol în digestia proteinelor. Alimentatia nu trebuie sa cuprinda grasimi de proasta calitate pentru ca acestea contribuie la cresterea colesterolului rau în organism.

Salatele sunt la fel de mult apreciate în dietele ecologice ca si sosurile sau soteurile din legume. Acestea sunt realizate dn alimente crude sau fierte si ajuta la mentinerea sanatatii organismului. Astfel de alimente contin enzime, minerale, vitamine, fibre si sunt usor digerabile. Exista numeroase variante de salate din legume si fructe, toate foarte bune pentru organism. Se pot alege legume de diferite culori: broccoli, mazare, ardei gras rosu, galben si verde, castravete, rosii, sparanghel, verdeturi, morcovi, ridichi, etc. Acestea se pot combina cu somon, carne de pui, ton, carne de curcan fiarta, cu seminte de floarea-soarelui, cu migdale si astfel aportul de proteine si substante nutritive sa fie mai bogat.

Mare atentie la ce tip de uleiuri folosesti la asezonarea salatelor si a altor preparate culinare. Ficatul este un organ foarte important în organism pentru digestie si pentru a avea grija de el trebuie sa eviti uleiurile rafinate. Astfel de uleiuri sunt lipsite de aroma, acizi grasi esentiali si de culoare. Efectul lor se simte imediat în organism, provoaca balonare si flatulenta. Alege uleiurile organice nerafinate care sunt o sursa de acizi grasi esentiali si pot crea o stare buna de sanatate. Astfel de uleiuri sunt realizate din seminte întregi presate la rece, fara conservanti si expunere la lumina, pot fi produse din in, floarea-soarelui, dovleac, etc. Unul dintre cele mai apreciate uleiuri organice nerafinate este uleiul de masline extravirgin. De asemenea, uleiul din seminte de in este recomandat de nutritionisti deoarece contine acizi grasi esentiali Omega-3.

Un alt ingredient sanatos pentru preparatele culinare este otetul de mere organic brut sau cidrul de mere nefiltrat. Acesta este ecologic, facut în butoaie de lemn, contine enzime, bacterii benefice, pectina si minerale, care ajuta la normalizarea echilibrului acido-bazic al organismului, stimularea sanatatii intestinelor, hidratarea celulelor, functionarea normala a sistemului nervos si consolidarea sistemului imunitar al organismului.

Dieta ecologica pentru scaderea colesterolului si mentinerea sanatatii poate cuprinde salate din legume, germeni de seminte, tulpini, radacinoase, mirodenii. Pentru salate se pot alege frunzele de sfecla, varza, papadie, andive, kale, salata verde, patrunjel, macris, spanac, ridiche, talpa gastei, tataneasa. Germenii de lucerna, floarea-soarelui, grau, orz si ridiche sunt bogati în minerale si vitamine. Dieta trebuie sa contina morcovi, broccoli, dovlecei, telina, porumb, anghinare, conopida, ceapa rosie, arpagic, ceapa verde, marar, patrunjel, busuioc, chimen, nucsoara, hrean, seminte de dovleac, boia dulce, maghiran, boia iute, salvie, cimbru, scortisoara, ghimbir. Salatele se asezoneaza cu sosuri realizate din 1-2 linguri ulei de masline extravirgin, 1 lingura otet brut de mere sau cidru de mere organic, sare de mare dupa gust, 1 lingura ulei din seminte de in. În loc de cidru de mere se poate folosi zeama de lamaie. Un astfel de sos pentru salate este delicios si sanatos. Ingredientele se pun întai într-un bol, se amesteca bine cu un tel si apoi se adauga la salate.

Un sos excelent pentru salate este cel din lamaie, usturoi si rozmarin. Se amesteca un pahar si jumatate de apa cu un pahar de cidru de mere organic, 1-2 linguri de usturoi maruntit, zeama de la o lamaie, un varf de cutit de piper, o ceapa rosie tocata marunt, un ardei gras rosu mic taiat în bucatele mici, o jumatate de lingurita de seminte de telina, frunze proaspete tocate de patrunjel si marar, putin rozmarin proaspat pentru aroma, sare de mare dupa gust. Acest sos se tine întai cateva ore la frugider si apoi rece se adauga la salate atat cat este nevoie, pentru un gust delicios.

Un alt sos gustos este cel din menta, ulei si usturoi. Se amesteca zeama de la o lamaie cu putin ulei organic nerafinat (ulei de masline extravirgin), 2-3 frunze de menta proaspete taiate în bucatele mici si cu 1-2 catei de usturoi pentru gust. Aceste ingrediente se pot amesteca într-un blender, unde eventual se adauga si putin ulei daca este nevoie si desigur putina sare dupa gust.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o dieta care poate sa scada colesterolul