O dieta bogata in nuci poate imbunatati calitatea lichidului seminal

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Includerea nucllor in dieta alimentara ajuta la imbunatatirea semnificativa a calitatii si fuctiilor spermei umane, conform rezultatelor unui studiu in care au fost analizati parametri si schimbarile moleculare ale spermei pe o perioada de 14 saptamani.

in cadrul studiului, grupul ce a consumat nuci a prezentat o imbunatatire a numarului de spermatozoizi, vitalitatii, motilitatii si formei acestora. Science Daily noteaza ca nucile sunt alimente consistente ce contin o multime de nutrienti si fitochimicale, noteaza descopera.ro. 

Studiul a fost constituit din analizarea pe parcursul a 14 saptamani a 119 barbati tineri cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani ce le-au fost alocate 60 de grame de nuci, zilnic. in cadrul studiului nu au fost inregistrati doar parametri ai spermei, ci si schimbarile moleculare, inclusiv fragmentarea ADN-ului spermei. Probele de sperma si sange au fost analizate la inceputul studiului, cat si dupa 14 saptamani. 

Rezultatele au demonstrat o crestere semnificativa a numarului, vitalitatii, motilitatii si structurii spermatozoizilor. Acesti patru parametri, spune Salas-Huetos din cadrul Universitatii Rovira din Spania, sunt asociati fertilitatii masculine. De asemenea, rata fragmentarii ADN-ului din celulele spermatozoizilor a scazut considerabil. Desi rezultatele sunt semnificative din punct de vedere statistic, Salas-Huetos sustine ca toti participantii erau sanatosi si fertili inaintea testelor, asadar rezultatele nu ar trebui extrapolate intregii populatii. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii a prezentat patru indici ai fertilitatii: concentratia, ce ar trebui sa fie de minimum 15 milioane de spermatozoizi per mililitru de sperma, motilitatea progresiva (32% minimum), vitalitate (58%) si structura (4%).

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o dieta bogata in nuci poate imbunatati calitatea lichidului seminal