O cauza esentiala pentru care nu putem renunta la fumat

Posted by Alin Marinescu on Thursday, January 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fumat

Dependentele pot fi extrem de daunatoare pentru viata si sanatatea noastra. De multe ori insa, aceste comportamente, cum ar fi fumatul excesiv sau mancatul compulsiv, ne apara de suferintele de moment.

Specialistii cred ca dependentele apar atunci cand persoanele resimt un gol interior, precum stima de sine scazuta sau lipsa iubirii din partea celor apropiati, si incearca sa suplineasca aceste carente prin mijloace exterioare. “Persoana in cauza, dupa lungi perioade de cugetari interioare, va ajunge sa creada ca nimic din ceea ce ii ofera viata nu ii poate satisface nevoile, dorintele si asteptarile. Va monitoriza alternativele si, intr-un moment de slabiciune, probabil si din cauza lipsei unui suport psihologic din partea familiei, va decide ca doar mijloacele exterioare il pot ajuta. Acela este punctul in care multe persoane pot genera dependente de ordin psihologic si fizic, ambele tipuri fiind la fel de periculoase. Daca dependenta psihica se refera la dorinta compulsiva de a consuma anumite substante sau de a repeta anumite comportamente pentru a obtine o stare de bine, dependenta fizica tine de aparitia simptomelor care apar in momentul in care organismul simte lipsa unei substante, precum se intampla in timpul sevrajului”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

In functie de factorul declansator, se poate anticipa si tipul de dependenta care poate fi generat.

Atunci cand resimtim lipsa iubirii, poate aparea dependenta de mancare. In momentul in care ni se resping unele dorinte sau le autorespingem, exista sanse mari sa devenim dependenti de dulciuri. Prin reprimarea emotiilor poate aparea dependenta de fumat.

Lipsa de acceptare, de apreciere si de incredere in sine sunt factori favorizanti pentru dependenta de jocuri de noroc.

Atunci cand nu ne gasim locul in societate, in propria viata, si incercam sa fugim de realitate in cautarea unei lumi mai bune, poate aparea dependenta de droguri sau de alcool. 

Pentru a iesi din capcana mintii noastre, care ne tot bombardeaza cu mesaje negative, ca nu suntem iubiti si avem nevoie de stimuli externi pentru a fi fericiti, trebuie sa parcurgem cateva etape importante. In prima faza, trebuie sa acceptam ca exista o situatie deficitara, respectiv instalarea unei dependente, iar pe parcurs sa cautam un ajutor specializat si sa urmam pasii terapeutici pentru schimbarea comportamentului compulsiv.

Psihoterapeutul  Laura Maria Cojocaru crede ca una dintre cele mai eficiente metode, prin care poate fi combatuta dependenta, este recadrarea (reframing),  “Prin aceasta unealta, o situatie/un comportament, privit din alta perspectiva, poate aduce o interpretare diferita, respectiv o emotie diferita. Spre exemplu, un simplu gand precum: Daca spun celorlalti ca mi-e teama de un lucru, vor crede ca sunt o persoana slaba, poate fi daunator si ne va conduce pe un drum gresit. Prin metoda recadrarii, persoana in cauza va constientiza ca nu are de ce sa se teama, iar acel gand negativ va fi transformat intr-un unul constructiv, de genul: Daca spun celorlalti ca mi-e teama de un lucru, vor fi bucurosi sa interactioneze cu o persoana sincera, se vor simti relaxati si intelesi (pentru ca au si ei fricile lor) si vor fi mai deschisi sa comunice si poate chiar sa gasim impreuna solutii pentru starea de bine!”

sursa: gandul.info

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o cauza esentiala pentru care nu putem renunta la fumat