O boala considerata disparuta a reaparut. Iata ce spun medicii

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vitamina c

Este vorba despre o afectiune periculoasa. Primele cazuri de scorbut au fost depistate în Australia si în mai multe tari din Europa. Afectiunea este cauzata de deficienta de vitamina C. Boala a fost eradicata în tarile civilizate, însa noi cazuri au reaparut în Marea Britanie si Spania. În Spania a fost diagnosticat cu misterioasa afectiune chiar un bebelus.

Medicii cred ca boala a reaparut, cel mai probabil, din cauza proastelor obiceiuri alimengare. Nu sunt afectati doar cei care nu consuma deloc legume si fructe, ci si cei care mananca legume si fructe prea fierte ori preparate prost.

Ce simptome are scorbutul:
Principalele simptome ale bolii sunt durerile de mani si picioare, respiratia sacadata, iritabilitatea, sensibilitatea resimtita în tot corpul, pierderea poftei de mancare, scaderea în greutate, oboseala accentuata si chiar paralizia.

Pe masura ce boala se dezvolta, pot aparea sangerarile gingivale, o serie de pete si cicatrici la nivelul pielii, durerile de articulatii, crampele musculare si caderea parului. La sugari, afectiunea se manifesta prin anxietate si iritabilitate.

Medicii sustin ca boala apare si la nou-nascuti din cauza dezechilibrului alimentar al mamei în timpul sarcinii.

Scorbutul poate fi prevenit prin alimentatie. Alimentele bogate în vitamina C (broccoli, kiwi, ardei grasi, grapefruit etc) tin la distanta afectiunea.

Medicii recomanda sa nu exageram cu fierberea legumelor sau a fructelor bogate în vitamina C, aceasta fiind o alta posibila cauza a declansarii maladiei.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o boala considerata disparuta a reaparut. iata ce spun medicii