O aspirina luata in fiecare zi este extrem de periculoasa pentru multi oameni

Posted by Alin Marinescu on Saturday, June 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru aspirina

Utilizarea zilnica, pe termen lung, a aspirinei este mai periculoasa pentru oamenii varstnici decat s-a crezut anterior. Un studiu publicat recent in ”The Lancet” sustine ca cei peste 75 de ani care iau aspirina zilnic prezinta un risc mai ridicat de sangerari gastrointestinale severe si potential fatale.

Studiile precedente sugereaza ca 40-60% dintre varstnicii de 75 de ani sau mai mult iau aspirina zilnic pentru a preveni infarctul. Tratamentul cu aspirina este, de asemenea, recomandat pentru cei care au au avut un atac de cord. Totusi, recomandarea de a consuma aspirina se bazeaza pe teste efectuate asupra oamenilor mai tineri de 75 de ani, scrie descopera.ro, care citeaza CBS News. Profesorul Peter Rothwell, de la Universitatea Oxford, autorul acestui studiu, precizeaza ca „stiam de ceva timp ca aspirina creste riscul sangerarii la pacientii varstnici, dar studiul nostru ofera o intelegere mai clara a dimensiunii riscului si a consecintelor sangerarii”.

Studiul a avut in vedere 3.166 de pacienti din Regatul Unit care au suferit in trecut un infarct sau un atac de cord si carora li s-au prescris antiagregante plachetare (majoritatea aspirina). Jumatate dintre participanti aveau varsta de 75 de ani sau mai mult la momentul inceperii studiului.

Pe o perioada de 10 ani, 314 de pacienti au confirmat ca au ajuns la spital in urma sangerarii. Pacientii sub 65 de ani care luau zilnic aspirina au ajuns la spital intr-un procent de 1,5%. Pentru pacientii intre 75 si 84 de ani, rata anuala s-a ridicat la aproximativ 3,5%, iar in cazul celor de 85 de ani sau mai mult rata a fost de 5%. De asemenea, riscul sangerarilor severe a crescut odata cu varsta. Autorii precizeaza insa ca o incetarea a oricarui tratament, inclusiv acesta, trebuie facuta cu acordul si la recomandarea medicilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o aspirina luata in fiecare zi este extrem de periculoasa pentru multi oameni