O adolescenta a avut insuficienta respiratorie dupa doar trei saptamani de ''vaping''

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O fata de 18 ani din Pennsylvania a fost spitalizata cu insuficienta respiratorie dupa doar trei saptamani de vaping, care, conform medicilor, a cauzat in mod direct aceasta conditie. Conform descopera.ro, care citeaza Science Alert, acesta este primul caz in care inhalarea vaporilor de lichid aromati a dus la aceasta conditie. Doctorii au precizat ca insuficienta respiratorie a fost cauzata de o reactie alergica la chimicalele din vaporii pe care ii inhala.

Vapingul si tigarile electronice au fost propuse ca o alternativa mai sanatoasa la fumatul traditional, dar cazurile si studiile din ultimii ani nu confirma acest lucru. Mai mult, cercetatorii nu se pot pronunta in ceea ce priveste efectele pe termen lung, intrucat vapingul este relativ nou. Totusi, cazuri de pneumonie si diverse reactii alergice la substantele inhalate au fost descrise in literatura, desi sunt rare.

Adolescenta in cauza a mers la spital dupa ce a inceput sa tuseasca, sa aiba dificultati de respiratie si dureri la plamani. Fata avea astm si alergie la nucile braziliene, dar simptomele nu prezentau actiunea acestor conditii. Starea ei s-a agravat atat de rau incat tuburile au trebuit introduse in plamani prin piept pentru a drena fluidul care se acumula. Dupa ce s-a exclus posibilitatea unei infectii, adolescentei i s-a administrat un steroid care sa inhibe sistemul imunitar in cazul unei reactii alergice severe.

Acum, pacienta este mult mai bine si la cinci zile dupa ce a ajuns la spital a putut respira singura si a fost externata. Desi este un caz izolat, specialistii avertizeaza cu privire la pericolele tigarilor electronice. De asemenea, alte studii au aratat ca exista si alte motive de ingrijorare, precum natura substantelor utilizate pentru arome care poate fi periculoasa pentru sistemul imunitar. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: o adolescenta a avut insuficienta respiratorie dupa doar trei saptamani de ''vaping''