Nu orice fel de paine de culoare mai inchisa este integrala. Cum facem deosebirea

Posted by Alin Marinescu on Saturday, December 2, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru paine integrala

Painea, si mai ales cea obtinuta din cereale integrale, nu ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia zilnica. Singura restrictie care ar trebui sa existe este valabila doar pentru persoanele care au intoleranta la gluten. Cerealele stau la baza piramidei alimentare fiind utilizate de mii de ani in alimentatia omului, iar astazi reprezinta fundamentul unei alimentatii sanatoase. O dieta echilibrata ar trebui sa contina 50-55% carbohidrati proveniti din cereale, legume si fructe. Sunt de preferat cerealele integrale, deoarece bobul este pastrat intreg conservand integral elementele esentiale – coaja (sau tarata), miezul (sau endospermul) si germenele. Majoritatea fibrelor, vitaminelor si substantelor minerale se gasesc in tarate si germene. Miezul este bogat in amidon si proteine, reprezentand puterea calorica a bobului. 

„Painea, si mai ales cea obtinuta prin macinarea boabelor de cereale integrale, ar trebui sa fie esentiala in alimentatia zilnica si acum datorita aportului crescut de  vitamine  - vitaminele B1, B3 si B9 -, fier, zinc, magneziu, fibre alimetare si antioxidanti care scad riscul aparitiei diabetului zaharat tip 2, obezitatii si bolilor cardiovasculare. Fibrele alimentare previn aparitia constipatiei, au efect probiotic si scad riscul de cancer colorectal“, detaliaza dr. Gabriela Stan, medic  specialist de diabet, nutritive si boli metabolice la Spitalul Sanador, pentru adevarul.ro.

Comparativ, cerealele procesate sau rafinate, in care coaja si germenele au fost inlaturate ramanand doar cu membrana interioara, nu au valoare nutritiva. „Dupa opinia mea, singura restrictie a consumului de paine obtinuta din cereale integrale ar fi populatia care prezinta intoleranta la gluten. În ceea ce priveste cantitatea zilnica de paine, aceasta variaza in functie de greutate, sex si varsta, in conditii de activitate fizica normala“, adauga dr. Gabriela Stan. Cantitatea de paine pe care o putem consuma nu este standardizata. Important este ca aportul total de carbohidrati (inclusiv paine) sa isi pastreze procentul echilibrat recomandat  din dieta zilnica. Un consum mai mare de carbohidrati inseamna un aport caloric mai mare, care poate duce la cresterea in greutate, in conditiile mentinerii aceluiasi consum energetic zilnic. Nu orice fel de paine, paste sau fulgi de culoare mai inchisa sunt produse din cereal integrale, atrag atentia medicii nutritionisti. Adesea, aceasta culoare este rezultatul adaosului de coloranti in preparatul respectiv. Pentru a fi siguri ca alegem produsele integrale singura solutie este sa citim cu atentie etichetele cu informatiile nutritive.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: nu orice fel de paine de culoare mai inchisa este integrala. cum facem deosebirea