Nu eliminati grasimile din alimentatie! Iata ce probleme grave pot sa apara

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 5, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru grasimile din alimentatie

Grasimile consumate in exces ne afecteaza sanatatea si creste riscul de a ne ingrasa, dar eliminarea definitiv din alimentatia zilnica ne poate face rau. Specialisti ne recomanda sa le consumam moderat.

Cercetarea a fost efectuata pe un grup de 135.000 de persoane si a descoperit ca persoanele care au eliminat grasimile traiesc mai putin decat cei care consuma unt, branza si carne.

Rezultatele contrazic opiniile exprimate pana acum de specialisti, care recomandau scoaterea grasimilor din alimentatie.

Studiul a urmarit efectele eliminarii grasimilor din dieta. Cei care au consumat doar paine, paste si orez au pierdut nutrienti importanti pentru organism. Pe de alta parte, persoanele care au consumat produse bogate in carbohidrati, in special cu zahar rafinat (bauturi carbogazoase) si alimente procesate, au avut un risc mai mare de deces prematur.

Ministerul Sanatatii din Marea Britanie atrage atentia ca alimentatia bogata in grasimi saturate contribuie la cresterea colesterolului si implicit la un risc mare de atac de cord.


insa studiul prezentat la Congresul Societatii Europene de Cardiologie, organizat la Barcelona, a descoperit ca persoanele cu o alimentatie saraca in gradimi saturate are un risc de deces prematur cu 13% mai mare decat cele care le consuma fara restrictii.

Pe de alta parte, mortalitatea in cazul celor care consuma grasimi este mai redusa cu 23%. Studiul realizat in Canada a urmarit obiceiurile alimentare si ratele de deces din 18 tari.

„Datele noastre sugereaza ca dietele sarace in grasimi pun oamenii in pericol si cresc riscul de boli cardiovasculare. Solutia este renuntarea la restrictiile totale asupra grasimilor si grasimilor saturate si impunerea de limite asupra carbohidratilor cand sunt consumati in exces", a declarat Dr Andrew Mente, de la McMaster University.

O dieta sanatoasa nu contine numai fructe si legume

in opinia specialistului citat, o balanta corecta intre grasimi si carbohidrati conduce la stabilirea unui echilibru bun pentru sanatate, intrucat 35% din calorii trebuie sa provina din grasimi.

Standardele actuale promovate de medici prevad ca barbatii trebuie sa consume cel mult 30 de grame de grasimi pe zi, iar femeile doar 20 de grame, arata cotidianul britanic.

Grasimile saturate provin de regula din produsele de origine animala, precum unt, branza si carne. Anul trecut, autoritatile medicale britanice au atras atentia asupra pericolului reprezentat de carbohidrati.

„O dieta bogata in carbohidrati este asociata cu un risc mai mare de deces. Consumul crescut de grasimi, inclusiv de grasimi saturate, este insa asociat cu un nivel mai mic de mortalitate", a declarat Dr Mahshid Dehghan.

Dieta are insa un impact redus asupra riscului de deces provocat de cauze cardiace si un efect mai mare in cazul altor factori mortali, precum cancerul, dementa si bolile respiratorii.

Dr Aseem Malhotra considera ca a venit momentul pentru o rasturnare completa a perspectivei asupra dietei si pentru renuntarea la „demonizarea grasimilor".

„Cu cat mai repede vom face asta, cu atat mai repede vom reduce raspandirea obezitatii si a diabetului, dar vom incepe sa intarim si sanatatea", a spus specialistul citat.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: nu eliminati grasimile din alimentatie! iata ce probleme grave pot sa apara