Noua tehnica ce ar putea salva bolnavii de leucemie

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bolnavii de leucemie

Cercetatorii au reusit sa transforme celuele stem in celule sanguine. Descoperirea ar putea fi utilizata pentru producerea de noi tratamente pentru bolile de sange, inclusiv leucemia.

In cadrul a doua experimente, publicate in revista Nature, cercetatorii au demostrat tehnica de transformare a celulelor stem in celule sanguine. ,,Acest pas reprezinta o noua oportunitate pentru pacientii cu boli genetice ale sangelui, utilizarea modificarii genelor pentru corectarea defectelor genetice si crearea celulelor sanguine functionale,'' afirma Ryohichi Sugimura, principalul autor al studiului. 

Un alt beneficiu remarcabil al tehnicii ar putea fi reprezentat de crearea unei ,,rezerve de sange nelimitate'' prin utilizarea celulelor de la orice donator, a adaugat el.  Celulele stem embrionale umane au fost izolate prima data in 1998, informeaza AFP.  Zece ani mai tarziu, cercetatorii au reusit sa genereze un alt tip de celule ce puteau fi utilizate in diferite scopuri. Acestea au fost utilizate pentru crearea neuronilor si a celulelor cardiace. 

Sugimura si colegii sai au patentat un proces in trei pasi pentru a obtine din celule stem celule sanguine. 

Primul pas a fost stimularea celulelor stem embrionale sa se metamorfozeze in tesut embrional, printr-un proces natural acestea ar putea duce la cresterea celulelor stem din sange. Al doilea pas a implicat realizarea experimentelor cu ajutorul a sute de proteine pentru controlarea functiei genelor, in mare parte in timpul dezvoltarii embrionale. 

Expertii au descoperit ca cinci proteine au stimulat celulele stem sa produca compusi ai celulelor sanguine.  in cele din urma, aceste celule stem din sange au fost transplantate in maduva soarecilor vii. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: noua tehnica ce ar putea salva bolnavii de leucemie