Noua arma anti-cancer. Perioada de supravietuire s-a dublat in cazul bolnavilor cu leucemie acuta

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 25, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru doctor

Boli grave, greu de tratat, precum cancerul, pot fi invinse prin imunoterapie. Exista trei tipuri principale de imunoterapie utilizate pentru combaterea cancerului: terapiile bazate pe celule, terapiile cu anticorpi si cele cu citokine. Toate exploateaza prezenta in cancer a unor molecule usor diferite pe suprafata celulelor canceroase, acestea putand fi detectate de catre sistemul imun. 

Moleculele, cunoscute drept antigenele cancerului, sunt frecvent proteine, dar mai includ si alte molecule, precum carbohidratii. Imunoterapia este folosita pentru a provoca sistemul imun sa distruga celulele tumorale prin folosirea acestor antigene drept tinte.

Studiile privind rezultatele imunoterapiei in cancer arata ca durata supravietuirii a fost dublata chiar in cazul pacientilor cu leucemie acuta. Imunoterapia, care ar putea inlocui transplantul medular, se aplica si in Romania pacientilor inclusi in studii clinice.

Claudiu are 17 ani si e pasionat de atletism. In aprilie, a aflat insa ca are leucemie acuta limfoblastica, o forma rara de cancer al sangelui si maduvei osoase. Boala debuteaza deseori brutal, iar celulele anormale invadeaza foarte repede toata maduva oaselor.

"Sunt optimist ca totul va fi bine. Sper sa revin cat mai repede la antrenamente si sa fac sport in continuare, pentru ca asta e ceea ce-mi place. De obicei, multi cad din picioare, nu au forta, se simt din ce in ce mai rau. Eu nu am avut nicio problema, doar ca aveam putin gatul umflat", a povestit tanarul pentru TVR.

Boala lui Claudiu a intrat in remisie, dupa cure de citostatice de la Fundeni. In august, va face si transplant medular, iar medicii spera ca terapia standard ii va aduce si lui vindecarea, la fel ca majoritatii copiilor. 

Problemele apar in cazul adultilor. Unu din zece nu raspunde la tratamentele clasice. Sansa lor ar putea fi insa imunoterapia, care ajuta organismul sa distruga cancerul cu propriile arme.

"Imaginati-va ca ar avea doua maini. Una cuprinde celula leucemica, iar alta - limfocitul, celula sistemului imunitar. Sunt aduse foarte aproape, iar sistemul imunitar ucide celula leucemica", descrie dr. Max S. Topp, profesor la spitalul din Wuerzburg, Germania.

Terapia revolutionara, aprobata deja in SUA si in Uniunea Europeana, a avut efect la jumatate dintre pacientii testati. Speranta de viata a fost aproape dublata. Rezultatele cercetatorilor au fost prezentate la Congresul european de hematologie, la Copenhaga.

Roger Sidhu, director in cadrul unei companii de biotehnologii, SUA: "Este prima imunoterapie care demonstreaza un beneficiu pentru supravietuire in aceasta boala".

"Pacientii care au raspuns la tratament si au scapat de leucemie traiesc peste un an, in medie. Si pot face transplant medular, daca au donator. Unii nu fac transplant si tot supravietuiesc. Intrebarea este acum daca mai e necesar transplantul", a completat dr. Max S. Topp.

Medicii spera sa poata chiar elimina transplantul medular. "Transplantul medular e o metoda extrem de agresiva. In prima faza, se folosesc citostatice la doze foarte mari, distrug tot, si celula leucemica, dar si normala. Mortalitatea poate ajunge la 25-30%, prin procedura. Centrele mai mici au o mortalitate mai mare", sustine prof. dr. Daniel Coriu, seful Centrului de Henatologie si Transplant Medular, Institutul Fundeni.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: noua arma anti-cancer. perioada de supravietuire s-a dublat in cazul bolnavilor cu leucemie acuta