Noi dovezi demonstreaza cine e vinovat pentru alimentarea celulelor canceroase

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 16, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru celulelor canceroase

Un nou studiu facut pe soareci arata ca lipidele contribuie la cresterea tumorilor. Cercetatorii au descoperit ca celulele responsabile pentru raspandirea cancerului la soareci au nevoie de anumite grasimi pentru a creste. Echipa de experti a aratat ca prin blocarea acestor grasimi de a fi absorbite poate opri cancerul in faza terminala.

Pana acum, metastaza, procesul prin care celulele canceroase se multiplica intens si ajung in orice parte a organismului, era un secret pentru oamenii de stiinta. Ipoteza de baza era ca zaharul este combustibilul principal pentru cancer, dar acest studiu contrazice aceasta ipoteza.

Cercetatorii au realizat ca multe celule canceroase din faza de metastaza au niveluri ridicate de o proteina numita CD36, care ajuta celulele in absorbtia lipidelor. De asemenea, s-a observat ca ocurenta ridicata de CD36 se gaseste la bolnavii de cancer.

Oamenii de stiinta au blocat aceasta proteina si astfel au oprit raspandirea celulelor canceroase, desi nu au oprit tumorile primare din dezvoltare.

Conducatorul acestui studiu, Salvador Aznar Benitah, a spus ca „emitem ipoteza ca celulele canceroase din faza de metastaza se bazeaza foarte mult pe disponibilitatea anumitor acizi grasi, incat nu pot supravietui fara ei.” Acesta continua, spunand ca „inca nu se stie exact mecanismul prin care oprirea acizilor grasi are un asemenea efect asupra celulelor canceroase.”

Totusi, rezultatele sunt promitatoare, desi aceasta metoda nu a fost aplicata la om, unde pot exista alti parametri. in soareci, blocarea proteinei CD36 cu anticorpi a eradicat tumorile metastatice in 15% din cazuri, iar in restul dezvoltarea lor a fost foarte slaba.

De asemenea, s-a observat ca la soarecii cu o dieta bazata pe grasimi s-au observat raspandiri ale tumorii in plamani si ganglioni limfatici - care este calea prin care celulele canceroase se raspandesc in organism - comparativ cu soarecii cu o dieta normala.

Studiul este inca intr-o faza incipienta, nimeni nu recomanda evitarea grasimilor din dieta, mai ales ca grasimile sunt importante pentru bolnavii de cancer datorita valorii energetice ridicate.

Echipa lucreza la crearea unor anticorpi care sa lucreze impotriva proteine Cd36 la oameni, iar acestea vor putea fi folosite pentru tratamente experimentale peste 5 ani.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: noi dovezi demonstreaza cine e vinovat pentru alimentarea celulelor canceroase