Nivelul scazut de testosteron grabeste decesul

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru testosteron

Testosteronul este un hormon secretat de testicule ( la barbat), si în cantitate mult mai mica în ovar si suprarenale (la femeie). El are actiuni androgene – maturizarea organelor intime masculine si dezvoltarea caracteristicilor secundare (pilozitate tipica, îngrosarea vocii, agresivitate). Testosteronul determina cresterea masei musculare (efect anabolizant), dar si cresterea globulelor rosii în sange (stimuleaza sinteza de eritropoietina). Testosteronul creste libidoul si potenta, atat la barbati, cat si la femei.

Cercetatorii au urmarit 800 de barbati cu varste între 50-91 de ani vreme de 18 ani. Ei au observat ca riscul de deces este cu 33% mai mare la cei care au un nivel mic al testosteronului. Valoarea minima a hormonului dozat la un adult sanatos de 25 de ani reprezinta nivelul sub care se considera ca testosteronul este mic.

Autorii studiului prezentat la întalnirea Societatii Americane de Endocrinologie (Toronto, 2-5 iunie 2007) nu recomanda barbatilor trecuti de 50 de ani sa-si administreze suplimente cu testosteron, întrucat pot exista unele reactii adverse nedorite pe termen lung, precum cancerul de prostata, dupa cum au aratat unele studii. Cu toate acestea, acest risc este controversat, deoarece exista si studii care arata ca administrarea de testosteron nu creste riscul de cancer de prostata.

În schimb, cercetatorii le recomanda adultilor efectuarea zilnica a exercitiilor fizice pentru a pastra un nivel ridicat de testosteron. Practic, 15 de minute de exercitii cu greutati adecvate efectuate zilnic pot creste semnificativ nivelul de testosteron. Barbatii cu nivel de testosteron scazut sunt mai putin activi decat cei cu un nivel normal sau crescut de testosteron, lucru ce le agraveaza deficitul, ducand la un cerc vicios. Cu toate acestea, nivelele de testosteron scad si cu varsta, dar exista o variatie destul de mare a acestei scaderi. În cadrul studiului, 29% dintre barbati au avut un nivel scazut de al hormonului. Riscul de deces mai mare al barbatilor cu testosteron scazut este mai mare. Acest risc nu poate fi explicat prin fumat, consumul de alcool, sau boli preexistente precum diabetul sau boala de inima. Cercetatorii au observat ca barbatii cu un nivel scazut de testosteron au un risc de trei ori mai mare de a avea ‘sindrom metabolic’. Aceste reprezinta un cumul de factori de risc pentru boala cardiovasculara.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: nivelul scazut de testosteron grabeste decesul