Neadevaruri scrise pe alimente

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru etichete alimente

Esti una dintre putinele persoane care asculta de sfatul specialistilor si obisnuiesti sa consulti cu atentie etichetele alimentelor inainte de a le achizitiona, dar asta nu mai este de mult o metoda eficienta de a-ti proteja sanatatea. Producatorii au luat masuri si au gasit noi cai de a-si vinde produsele care nu intrunesc normele sanatatii luand ochii cumparatorilor cu etichete care te pacalesc sa crezi ca faci alegerea potrivita.

Etichetele care au rolul de a-ti confirma ca produsul ales este unul bun nu sunt decat o metoda de a comercializa aceleeasi probleme de pana acum, dar de data aceasta sub un ambalaj atragator si cu o eticheta care vine sa creeze falsa iluzie ca merita sa platesti mai multi bani intrucat este sanatos.

Iata 9 etichete carora ar fi mai bine sa nu le dai crezare
"Fara colesterol"
Ce crezi tu ca inseamna: sanatos

Ce inseamna de fapt

Colesterolul nu are provenienta decat animala, ceea ce inseamna ca se gaseste numai in aceste produse, insa aceasta specificatie se gaseste frecvent si pe eticheta unor produse pe baza de plante si in care este imposibil sa se gaseasca. In plus, o parte din mancarea junk-food este fara coleesterol, dar asta nu inseamna ca este benefica pentru sanatatea inimii. Cel mai indicat este reducerea consumului de carbohidrati si zahar pentru o inima sanatoasa.

"Continut redus de sodiu"

Ce inseamna de fapt

Ca produsul contine mai putin sodiu decat varianta originala. Si mai sunt si alte alternative pe care le poti citi pe eticheta produselor si care inseamna cu totul altceva. Daca scrie low sodium sau less sodium (mai putin sodium) inseamna ca are cu 25% mai putin decat varianta originala, daca scrie light in sodium, inseamna ca produsul contine 50% mai putin decat varinta originala si daca scrie low in sodum, atunci este vorba de un continut cu 140 mg. Indicat este sa optezi pentru orice produs care contine 5% sau mai putin decat aportul tau zilnic si atentie la cat adaugi per portie.

"Vitamine adaugate"
Ce crezi tu ca inseamna: ca iti va asigura toate valorile nutritive care se regasesc in fructe si legume.

Ce inseamna de fapt

Vitamina A, C, E si B sunt adaugate in cereale si gustari pe baza de fructe, dar studiile arata ca separarea vitaminelor si mineralelor de un aliment si adaugarea lor altuia nu asigura aceleasi beneficii in combaterea afectiunilor. Mai bine asigura-ti aportul necesar de vitamine, minerale si antioxidanti din alimente reale, precum legume, fructe, cereale integrale si carne slaba.

"Fara hormoni"
Ce crezi ca inseamna: este un preparat sanatos, eco.

Ce inseamna de fapt

Administrarea de hormoni animalelor, precum puiului sau porcului, nu este acceptata. Eticheta care specifica faptul ca nu exista hormoni in carne este adevarat, dar de fapt aceasta problema nici macar nu ar trebui sa se puna din moment ce nu este permisa folosirea lor, ceea ce te face sa iti pui o serie de intrebari si sa te indoiesti de veridicitatea producatorului. Daca vrei sa mananci sanatos, atunci alege sa iti cumperi cea mai mare parte din produse de la producatori locali, mergi la ferma daca este posibil si vezi conditiile in care sunt crescute animalele si astfel poti sa fii sigura ca ceea ce mananci corespunde normelor sanatoase.

"Contine zahar natural sau indulcitor natural"
Ce crezi ca inseamna: ca nu contine sirop de porumb, alternativa cu adevarat nesanatoasa a zaharului.

Ce inseamna de fapt

Aceasta precizare nu ar trebui sa te incante si sa te pacaleasca sa crezi ca este mai sanatos. Aceste produse contin mult prea mult zahar chiar si asa si indiferent de varianta in care se consuma, un aport ridicat de zahar duce la probleme cu greutatea si de sanatate. Verifica cu atentie lista ingredientelor de pe eticheta produselor si asigura-te ca nu contin sirop de porumb, sfecla de zahar, dextroza, suc de fructe concentrat si sirop de malt. American Heart Association recomanda limitarea consumul de zahar zilnic la 100 calorii, adica 6 lingurite de zahar. Trebuie evitate produsele pe a caror lista de ingrediente zaharul se gaseste in primele trei, intrucat este practic un desert.

"Cereale integrale"
Ce crezi ca inseamna: produsul contine numai cereale integrale.

Ce inseamna de fapt

The Whole Grains Council a venit cu ideea crearii unor etichete prin care sa se ateste prezenta cerealelor integrale in produse. Daca gasesti aceasta eticheta pe o punga inseamna ca acel produs contine cel putin 8 g de cereale integrale per portie, iar eticheta 100% cereale integrale inseamna ca produsul contine cel putin 16 g de cereale integrale per portie. Suna bine, nu-i asa? Ar fi fost bine daca ar fi fost adevarat.

Un studiu realizat de Harvard School of Public Health si publicat in "Public Health Nutrition" a aratat ca produsele care au aceasta specificatie pe lista de ingrediente contin mai multe calorii si zahar decat cele fara.

"Calorii per portie"
Ce crezi ca inseamna: numarul de calorii care se gaseste in produs.

Ce inseamna de fapt

Exact ce citesti pe eticheta, numai ca exista si o neplacere. Sa spunem ca pe o sticla de suc scrie ca bautura contine 100 de calorii per portie. Insa, in cele mai multe dintre cazuri, nu vei bea tot sucul deodata, ci poate vor fi necesare doua, trei portii, ceea ce inseamna un consum caloric dublu sau chiar triplu. Mai mult, producatorii au voie in mod legal sa adauge cu 20% mai multe calorii decat specifica pe eticheta.

Tine cont de faptul ca un produs va contine mereu mai multe calorii decat se specifica pe eticheta, un detaliu foarte important daca tii dieta.

"Produs organic"
Ce crezi ca inseamna: produs sanatos.

Ce inseamna de fapt

Un produs organic este cel care contine cel putin 70% ingrediente naturale, dara asta nu inseamna ca aportul caloric este unul scazut. Potrivit studiului realizat de Cornell University, cei mai multi dintre consumatori fac greseala sa creada ca un produs organic contine cu 24% mai putine calorii si cu o valoare nutritionala mai ridicata. Adevarul este ca aceste produse pot contine mai multe calorii decat varianta normala.

Este recomandat sa alegi sa cumperi organic cand vine vorba de legume sau fructe, dar nu gustari, precum chipsuri organice sau batoane de fructe, care nu sunt decat bani aruncati pe fereastra.

"Cu 30% mai putine grasimi"
Ce crezi ca inseamna: mai putina grasime, deci voi putea slabi.

Ce inseamna de fapt

Producatorul a eliminat o parte din grasimi si a inlocuit-o cu altceva, cel mai probabil zahar. Ingredientele adugate sunt procesate, ceea ce face ca versiunea cu mai putine grasimi sa fie mai putin sanatoasa decat cea originala.

Nu este cazul sa fii impotriva grasimilor si asigura-te ca mananci cu regularitate grasimi sanatoase care se gasesc in avocado si peste.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: neadevaruri scrise pe alimente