Nasterea ar putea imbatrani organismul femeilor cu pana la 11 ani

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, March 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Rezultatele unui studiu recent realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii George Mason (SUA) sugereaza ca femeile care au nascut au telomerii mult mai scurti decat cele care nu au copii. Telomerii reprezinta extremitatile cromozomilor din ADN. Conform Science Daily, lungimea telomerilor a fost asociata cu mortalitatea. Specialistii au descoperit ca femeile care au avut copii au telomerii mult mai scurti, echivalentul fiind al unei imbatraniri cu 11 ani. Micsorarea acestora este mai profunda decat in cazul fumatorilor  sau a persoanelor obeze. ''Nu stim exact daca nasterea este asociata micsorarii telomerilor sau daca factorii asociati nasterii sunt cauza,'' a declarat dr. Anna Z. Pollack. Studiul a utilizat date din cadrul National Health and Nutrition Examination Survey. Pollack sustine ca ''informatiile sunt preliminarii si vor necesita studii ulterioare pentru confirmarea acestora.''

Nasterea este un fenomen greu de descris in cuvinte, cu numeroase implicatii emotionale. Nasterea naturala inseamna ca vei trece prin niste faze specifice fara anestezie sau interventii chirurgicale. Fazele nasterii normale sunt urmatoarele: ruperea membranelor si eliberarea unui lichid numit „lichid amniotic", travaliu si contractii, finalizate cu expulzia fatului prin vaginul dilatat. 

Durerile nasterii apar in timpul travaliului. In functie de stadiul acestuia durerile se intensifica. In primul stadiu al travaliului are loc scurtarea si subtierea colului, dilatarea orificiului cervical si ruperea membranelor . Contractiile la inceput sunt rare si dureaza putin, dar cu cat esti mai aproape de nastere, contractiile devin din ce in ce mai dese si mai intense.

Durerea in general este greu de definit, durerile nasterii cu atat mai putin... pentru ca ele difera de la femeie la femeie. Sunt femei care nasc foarte usor si foarte repede si femei care au travaliul foarte lung si obositor. Studiile internationale arata ca 20% dintre mamici au avut la nastere dureri aproape inexistente, 30% au experimentat dureri suportabile si pentru 50% dintre mamici durerile au fost greu de indurat. Trebuie spus si faptul ca unele femei suporta durerea mai bine decat altele.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: nasterea ar putea imbatrani organismul femeilor cu pana la 11 ani