Muscatura care te transforma in vegetarian

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii - arahnide, din subclasa acarieni. Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita. In general, capusele tinere au 6 picioare (3 perechi), cele mature au 4 perechi. Sunt de dimensiuni foarte mici, insa pot fi vizibile cu ochiul liber. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul rosu. Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se ataseaza de corpul victimei). Se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.Capusele care inca nu s-au atasat de organismul gazdei (si nu s-au hranit) se pot indeparta foarte usor, fara sa existe riscul unor complicatii. 

Muscatura capusei Amblyomma americanum are urmari cat se poate de bizare printre care si aparitia alergiei la carne rosie. Asadar, persoanele muscate de aceasta capusa devin, din senin, vegetariene, organismul lor nemaifiind capabil sa proceseze carnea. Nu trebuie insa sa te alarmezi intrucat aceasta capusa traieste in padurile din SUA, asadar nu esti expus riscului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: muscatura care te transforma in vegetarian