Multe femei fac asta fara sa stie ca isi dubleaza riscul de cancer

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Rezultatele studiilor arata ca femeile care s-au spalat intern cu dusul si-au dublat riscul de cancer ovarian. In plus, spalarea vaginului cu dusul a fost asociata si cu dezvoltarea cancerului de col uterin, feritilitate redusa, HIV sau alte boli cu transmitere sexuala. Un profesor faimos de epidemiologie de la Universitatea din California, San Francisco, Joelle Brown, marturiseste ca stia de pericolul spalarii vaginale cu dusul, dar asocierea cu cancerul ovarian a fost chiar o descoperire socanta.

Marea problema a patologiei ovariene este reprezentata de tumori. Pentru cancerul ovarian nu exista teste specifice de depistare asa cum se intampla in cazul cancerului de san si al cancerului de col uterin. Contrar a ceea ce cred pacientele, ecografia nu este un examen de certitudine pentru screeningul cancerului de ovar. Cancerul ovarului se situeaza pe locul al patrulea in ceea ce priveste cancerele ginecologice si survine de cele mai multe ori dupa menopauza. Simptomele sunt banale, deseori fiind de natura digestiva. Pacienta se plange in general de disconfort abdominal, balonari, gaze, dar si de oboseala, lipsa poftei de mancare. „Cancerul ovarian poate aparea ecografic ca un chist solid, dar care contine vegetatii sau cloazoane, cu prezenta ascitei sau a conglomeratelor peritoneale”, explica asistentul universitar doctor Anca Simionescu.

Exista si tumori de granita, intre benigne si maligne. Diferenta dintre tumorile maligne si benigne se face prin examen clinic, ecografie cu criterii de malignitate si benignitate, analize serologice pentru evidentierea markerilor tumorali. Majoritatea cancerelor de ovar secreta substante denumite markeri tumorali care, prezenti in sange, atesta celulele canceroase pelviene sau cele diseminate la distanta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: multe femei fac asta fara sa stie ca isi dubleaza riscul de cancer