Motivul pentru care sangele este intotdeauna rosu, chiar daca venele par albastre prin piele

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Sangele uman este rosu datorita unei proteine numita hemoglobina, care contine un compus rosu numit hem, o porfirina esentiala pentru transportarea oxigenului. Hemul contine un atom de fier care se leaga de oxigen - aceasta molecula este aceea care transporta oxigenul de la plamani la alte parti ale corpului.

Compusii chimici apar in anumite culori in functie de lungimile de unda a luminii pe care o reflecta. Hemoglobina absoarbe lumina albastra-verzuie, ceea ce inseamna ca reflecta lumina de culoare rosie-oranj, aparand rosie ochilor nostri. De aceea sangele este rosu deschis cand oxigenul se leaga de fier. Fara oxigen, sangele capata o nuanta mai inchisa de rosu, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

Monoxidul de carbon, o substanta cu potential letal, se poate lega si ea de hem, formand o legatura moleculara de 200 de ori mai puternica decat cea a oxigenului. Cu monoxidul de carbon in loc, oxigenul nu se poate lega de hemoglobina, ceea ce poate duce la moarte. Cateodata sangele poate parea albastru prin piele. Probabil unii au auzit ca sangele este albastru in vene pentru ca se intoarce in plamani, nefiind oxigenat. Aceasta afirmatie nu este adevarata, sangele uman nu este niciodata albastru. Culoarea albastruie a venelor este doar o iluzie optica. Lumina albastra nu patrunde in tesut atat de mult precum cea rosie. Daca vasul de sange este suficient de adanc, ochii vad mai mult albastru decat rosu reflectat datorita aborbtiei de lumina rosie a vaselor de sange.

Cu cateva exceptii, sangele animalelor este rosu intr-o majoritate covarsitoare. Cu timpul, sangele scurs devine din ce in ce mai inchis la culoare pe masura ce se usuca si pe masura ce hemoglobina se dezintegreaza intr-un compus numit methemoglobina. Sangele uscat se schimba din nou, devenind si mai inchis. Acest proces de deteriorare ai compusilor din sange este extrem de util pentru criminalisti pentru ca pe baza lui pot determina timpul cand sangele a fost varsat.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: motivul pentru care sangele este intotdeauna rosu  chiar daca venele par albastre prin piele