Modificări ale pielii care trebuie să te trimită la medic

Posted by Alin Marinescu on Sunday, July 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pielea este una din primele părți ale organismului nostru care ne semnalează prezența unei boli sau ne arată efectele unui stil de viață nesănătos - prin uscăciune, iritații, descuamare sau infecții. Este bine să știi când e cazul să reacționezi la semnale și să apelezi la un medic dermatolog. 

Pielea se regenerează continuu pe parcursul vieții, un proces care încetinește însă odată cu vârsta. Pe lângă protecția corpului, pielea are și funcția de a ajuta la reglarea temperaturii acestuia. Când vasele de sânge de la suprafața pielii se dilată, se pierde mai multă căldură, iar când vasele de sânge se contractă, căldura corpului se conservă.
 
Pielea conține și multiple terminații nervoase senzoriale, care pot detecta atingerile ușoare, presiunea prelungită, răceala, căldura sau durerea. Când țesutul este afectat sau rănit sunt stimulați receptorii durerii, care eliberează substanțe chimice ce determină iritarea și inflamarea pielii.
 
Este bine să luăm în serios orice semnal pe care ni-l transmite pielea. Dacă nu este vorba de o tăietură ușoară sau de coșuri superficiale, o consultație la medicul dermatolog este întotdeauna utilă, pentru că tratamentul e specific fiecărei boli în parte.  
 
Arsurile, cicatricile și crăpăturile
 
• Arsurile
 
Pielea încălzită la mai mult de 49 °C se va arde. Arsurile sunt clasificate astfel: de gradul 1, de gradul 1 și 3, ultima fiind cea mai serioasă. Cele de gradul 2 sau 3 afectează peste 10% din suprafața corpului, iar efectul poate fi șocul clinic, cu pulsul crescut și tensiunea scăzută.
 
Arsurile pot apărea și în urma contactului cu chimicalele sau curentul electric. Cu excepția arsurilor superficiale, toate arsurile trebuie văzute de medic.
 
• Cicatricile cheloide
 
O cicatrice cheloidă este o zonă de țesut tare de pe o cicatrice, care se formează din cauza unei producții excesive de colagen de către pielea rănită. Se recomandă vizita la dermatolog.
 
• Crăpăturile
 
Spălatul frecvent cu săpun și contactul cu chimicalele din unele produse de curățenie pot afecta stratul cornos exterior al pielii, provocând crăparea excesivă a acesteia. Pentru a calma pielea crăpată a mâinilor, usucă-le cu grijă și folosește o cremă de mâini fără parfum.
 
Când speli vase sau haine sau când utilizezi chimicale sau înălbitori, e bine să folosești mănuși de protecție. Dacă ai luat toate aceste măsuri, dar pielea rămâne în continuare crăpată, atunci e cazul să consulți urgent un dermatolog.
 
Bolile inflamatoare  
 
Bolile inflamatoare ale pielii provoacă  de obicei roșeață, umflături, mâncărimi. Iată câteva dintre ele:
 
•  Dermatita – termenul cuprinde mai multe feluri de iritații ale pielii, provocate uneori de alergii
 
• Eczeme – piele cu cruste solzoase, mâncărime și posibile bășici
 
• Psoriazis – pete roșii îngroșate la suprafața pielii, cu coji albe 
 
• Seboree – formă de dermatită ce produce iritație solzoasă, cu mâncărime
 
• Lichenul plan – o boală de piele cu mâncărimi și pustule violacee.
 
Infecțiile 
 
Pielea este vulnerabilă la infecții bacteriene, care pot provoca probleme. Acestea pot fi:
 
• Furuncule – pustule inflamate
 
• Abcese – o acumulare de puroi
 
•  Impetigo – o infecție contagioasă, care produce vezicule ce apar cel mai des în jurul nasului și a gurii
 
Infecțiile virale care pot afecta pielea sunt:
 
•  Negi – o excrescență cornoasă,  benignă
 
• Herpes – o inflamație cauzată de virusul herpex simplex
 
• Herpes zoster – o fomă recurentă dureroasă de varicelă
 
• Pitiriazis rozat – o iritație roz, ușoară, care afectează trunchiul, brațele, și coapsele
 
Infecțiile fungice pot duce la:
 
• Infecții cu tinea – leziuni de formă rotundă, cu mâncărime
 
• Micoza piciorului – zone cu mâncărimi intense, de obicei între degetele picioarelor
 
Modificările alunițelor și depigmentarea cutanată
 
• Alunița este un semn maroniu pe piele, cunoscută ca nev pigmentat. Când o aluniță prezintă modificări de formă, culoare sau sângerează, trebuie mers la medic. 
 
• Pielea își poate pierde pigmentul pe anumite zone, iar boala se numește vitiligo.
 
Dr. Gabriela Albu - medic specialist dermatologie, dermatoestetică și boli infecțioase, www.bestskin.ro
 
Aveți alunițe? Consultați un specialist dermatolog când: o aluniță vă deranjează din punct de vedere estetic, când prezintă modificări (în dimensiuni sau culoare) sau când sângerează. În acest caz, se recomandă un control dermatoscopic.
 
Am auzit (și nu de puține ori!) pacienți refuzând excizia alunițelor cu probleme din cauza credinței greșite că deranjarea alunițelor poate înrăutăți situația.
 
Din punct de vedere medical, nu deranjăm nicio aluniță, medicii excizează complet nevul (alunița) care nu arată bine și întotdeauna supun leziunea excizată unui examen histopatologic.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: modificări ale pielii care trebuie să te trimită la medic