Modalitati naturale care ajuta la scaderea colesterolului

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 12, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru scadere colesterol

Colesterolul crescut nu mai este astazi doar o problema a varstnicilor, tot mai multi tineri confruntandu-se cu ea, din cauza alimentatiei haotice si a stilului de viata nesanatos. Cel mai des, pentru scaderea colesterolului sunt folosite statinele, insa hipercolesterolemia poate fi tratata si natural. Iata cateva modalitati de reduce colesterolul fara medicamente, potrivit Prevention:

Extractul de ceapa
Un studiu recent prezentat la Societatea de Endocrinologie a constatat ca extractul de ceapa scade total nivelul colesterolului la sobolanii diabetici. Un alt studiu a constatat, de asemenea, ca ceapa este eficienta in reducerea colesterolului LDL (colesterolul "rau") si a zaharului din sange.

Toate aceste descoperiri au fost efectuate pe sobolani, iar oameniii de stiinta nu stiu inca daca extractul de ceapa ar avea afecte si asupra colesterolului uman.

Deepika Gopal, MD, un cardiolog de la The Heart Hospital Bazlor Plano, crede ca atat ceapa cat si usturoiul au proprietati care ajuta la scadere colesterolului, desi, ca si ceilalți oameni de stiința, nu este sigura de ce. "in cultura indiana noi credem ca majoritatea condimentelor au proprietați de vindecare", spune ea. "Ceapa si usturoiul sunt foarte utile in scaderea colesterolului, din cate am vazut in bucataria indiana."

Asadar ceapa poate ajuta la scaderea colesterolului (cum s-a intamplat in cazul sobolanilor diabetici), insa nu trebuie sa te astepti la miracole.

Drojdie de orez rosu
Drojdia de orez contine un compus numit monacolina K, care este acelasi cu cel gasit intr-o statina, numit lovastatina. La fel ca medicamentele, monacolina K blocheaza ficatul de la crearea de colesterolului.

Studiile au aratat ca drojdia de orez rosu luata sub forma de pastile poate reduce colesterolul LDL cu 10% - 30%.

Laxativele
Laxativele nu produc doar evacuarea continutului intestinal prin stimularea motilitatii intestinale ci ajuta, de asemenea, si la scaderea colesterolului, dar numai daca sunt luate in mod corespunzator, spune Hazen. in laxative se gasesc fibre solubile, precum Metamucil, care blocheaza absortia colesterolului in sange.

Tofu
Studiile au descoperit ca alimentatia in cantitati moderate cu tofu si alte produse din soia reduc nivelul colesterolului LDL si nu au niciun efect negativ asupra ogranismului, din contra, au un efect pozitiv asupra tumorilor de cancer la san.
Medicii de la Harvard spun ca aproximativ 300g de tofu sau 2 cani de lapte de soia pe zi pot reduce colesterolul rau cu 6%. Tofu conține fitosteroli care scad cantitatea de colesterol daca acesta este inlocuit cu carnea cel puțin o noapte pe saptamana, potrivit unui cardiolog.

Alcoolul
Un pahar zilnic de vin rosu, nu va face nimic pentru colesterolul LDL. Cu toate acestea, s-a constatat ca mareste nivelul de colesterol HDL. "Acesta, de fapt, curata arterele. Cu cat colesterolul HDL este mai mare, cu atat mai bun este colesterolul total", a declarat Gopal. insa consumul de alcool in exces nu este bun, iar "exces" inseamna mai putin decat te astepti. 

Clinica Mayo recomanda femeilor si barbatilor de 65 de ani sa nu consume mai mult de un pahar pe zi, iar barbaților sub 65 de ani le este recomandat 2 pahare pe zi. Daca nu consumi alcool, nu este necesar sa te apuci de acum. "Unora li se poate agrava insuficienta cardiaca, iar altora li se poate agrava boala de ficat", a spus Amin. Dar, daca bei deja in fiecare zi, ea iti recomanda sa urmezi regulile si sa discuti cu medicul de familie.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: modalitati naturale care ajuta la scaderea colesterolului