Modalitati de ingrijire a sanatatii creierului

Posted by Alin Marinescu on Sunday, March 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sanatatea creierului

Pentru a avea un creier în formă, inclusiv la bătrânețe, este bine să ții cont de câteva sfaturi.

Exercițiul fizic are beneficii dovedite
Ai tot auzit că sportul este de ajutor pentru menținerea sănătății. În ceea ce privește creierul, beneficiile mișcării sunt confirmate. Alergarea ușoară și chiar mersul pe jos pun sângele în mișcare, ceea ce ajută la irigarea mai bună a creierului. Iar un creier irigat corespunzător funcționează mai bine.
Mișcarea stimulează neurogeneza, adică procesul de formare a neuronilor. Prin sport, este favorizată formare de noi celule nervoase în zona hipocampului, regiunea cerebrală asociată cu memoria, cu stările emoționale și cu imaginația.
Efectele pozitive se observă la cei care fac mișcare cel puțin 30 de minute zilnic. Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice previn sau chiar întârzie apariția unor boli precum Alzheimer și Parkinson. Și excercițiile de respirație amplă și profundă cresc oxigenarea, cu impact pozitiv asupra sănătății cerebrale.

Somnul consolidează memoria
Lipsa somnului suficient (7-8 ore pe noapte) are consecințe negative asupra creierului: îi încetinește funcționarea și favorizează apariția dificultăților de concentrare, afectând memoria pe termen scurt. În urma cercetărilor s-a observat că somnul este important pentru consolidarea memoriei și pentru procesele de învățare.
Este bine de știut că somnul insuficient este asociat cu apariția tulburărilor de memorie și a bolilor neurodegenerative. Studiile au arătat că și somnul de după-amiză favorizează sănătatea creierului: procesează amintirile, crește creativitatea și îmbunătățește memoria. Este ideală odihna între orele 13.00 și 16.00; după acest interval, puiul de somn poate perturba somnul de noapte.  

Evită stresul
Unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății creierului este stresul. Pe termen lung, stresul poate determina apariția unor modificări ale structurii și funcționării creierului.
Pierderile de memorie, tuburările de concentrare și anxietatea sunt câteva dintre consecințele expunerii la situații stresante pe o perioadă lungă. Cercetările au arătat și că stresul prelungit expune inclusiv la pierderi ale masei cerebrale și la apariția demenței.

Învață la orice vârstă
Cine spune că numai la școală trebuie să învățăm? Chiar și la vârsta adultă, încearcă, de pildă, să înveți o limbă străină. Dincolo de faptul că îmbunătățește concentrarea, învățarea unei limbi străine poate întârzia boala Alzheimer, în medie, cu 4 ani și jumătate, potrivit unui studiu.  
Exersează, memorează, analizează – acestea sunt aspecte importante ale gimnasticii cerebrale. Cu cât sinapsele sunt mai solicitate, cu atât se vor forma mai multe conexiuni și se vor menține dacă sunt solicitate, lucru ce întârzie bolile neurodegenerative.
Citește, citește, citește
O altă activitate necesară pentru gimnastica minții este lectura, ale cărei beneficii asupra creierului au fost demonstrate în cadrul multor cercetări. Potrivit unui studiul publicat în „Huffington Post”, lectura regulată ajută la scăderea deteriorării cognitive cu 32%. Dacă ești un împătimit al privitului la televizor (care nu stimulează cerebral), alege să citești o  carte!

Socializează
Interacțiunile sociale mențin creierul în formă. Iată de ce este important să socializezi (dar nu pe rețelele de socializare), să îți cultivi relațiile, să îți faci noi prieteni pe tot parcursul vieții. Persoanele care sunt active social sau care, de pildă, lucrează și au interacțiuni sociale și la vârsta pensionării au o oarecare protecție față de boala Alzheimer.
„Legăturile sociale și activitatea profesională ajută la menținerea facultăților cognitive. Acestea participă la constituirea unei «rezerve cognitive» benefice contra îmbătrânirii cerebrale”, afirmă prof. Françoise Forette. Cu cât profesia implică mai multă activitate intelectuală, cu atât funcțiile cognitive sunt mai solide în momentul pensionării. Învață ceva și memorează lucruri utile precum numerele de telefon, zilele de naștere ale apropiaților și CNP-ul personal.

Info
Persoanele care nu se odihnesc suficient au un risc mai mare de apariție a tulburărilor de memorie.
Știai că...
...activități precum tricotarea sau croșetare și, în general, activitățile care presupun lucrul manual, sunt benefice pentru creier?
...meditația poate ajuta la refacerea materiei cenușii?
...efectuarea mai multor activități în același timp (multitasking) nu este benefică pentru creier?

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: creierul  sanatate creierului  cum ai grija de sanatetea creierului