Mituri despre ingrijirea parului

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Miturile despre par sunt cunoscute din stramosi si au fost transmise din generatie in generatie, adaptandu-se fiecarei epoci. Dar care dintre ele sunt adevarate? 

Parul spalat prea des se usuca si se degradeaza.Fals: Spalatul frecvent nu dauneaza parului. Spala-te de cate ori vrei, chiar daca tu ai auzit ca este recomandabil doar de trei ori pe saptamana. Daca folosesti un sampon adecvat tipului tau de par, nimic rau nu se poate intampla. Nu este bine insa, daca parul este lasat mult timp nespalat. Pielea capului nu se mai poate lubrefia cu uleiuri naturale, parul devenind uscat si lipsit de stralucire. Lucrurile care pot dauna parului sunt decolorarea si vopsirea frecventa, precum si pieptenarea acestuia cand este ud. 

Pentru a preveni degradarea parului, foloseste samponul o singura data pe luna. In rest, clatestete in fiecare zi cu balsam. Fals: Uleiul devine ranced cand ramane mult timp pe suprafata scalpului, deci samponarea regulata este necesara pentru a mentine pielea capului curata si sanatoasa. Evita uscarea parului folosind balsamul de fiecare data dupa samponare. 

Mai multa spuma=un sampon bun=un par mai curat. Fals: Agentii de spumare sunt de obicei adaugati in sampon, dar mai multa spuma nu inseamna un par mai curat. 

Mai multa spuma=un par mai curat. Fals: Nu-ti consuma samponul! Un sfert dintr-o sticla obisnuita de sampon este de ajuns pentru un par lung. Parul foarte lung necesita o cantitate mai mare. 

Balsamul reface firele despicate. Fals: Nu balsamul este cel care reface parul degradat. Balsamul doar netezeste cuticula si da un aspect matasos parului. 

Clatirea dupa folosirea balsamului nu este un avantaj, pentru ca acesta este indepartat in totalitate. Fals: Chiar daca parul este clatit dupa folosirea balsamului, ramane totusi un depozit de proteine si alte substante benefice firului de par, avand ca rezultat stralucirea si aspectul matasos. 

Parul dezvolta imunitate fata de acelasi sampon folosit. Fals: Nu exista o dovada stiintifica care sa ateste acest “mit”. 

Folosirea frecventa a uscatorului de par duce la caderea parului. Fals: Uscatorul de par poate provoca degradarea, arderea si uscarea parului ceea ce are ca rezultat caderea lui, dar acesta creste la loc imediat. Aceasta nu este o pierdere definitiva a parului. 

Uscatorul de par poate produce “fumegarea” parului. Fals: Foarte rar s-a intamplat ca parul “sa scoata fum”. Acest lucru se datoreaza evaporarii diverselor substante din produsele folosite pentru styling(geluri, spay fixativ, spume). 

Daca adormi cu parul ud, pe piele capului se pot dezvolta diverse ciuperci. Fals: Infectiile de la nivelul scalpului se pot datora unor contaminari de germeni de la alte persoane, instumente pentru par deja infestate sau animale. Aceste boli afecteaza copii in special, al caror sistem imunitar este mai putin dezvoltat. 

Pentru ca parul sa creasca trebuie pieptanat de o suta de ori pe zi. Fals: Daca il vei pieptana atat de mult, vei distruge cuticula firului de par. 

Perierea parului este mai buna decat pieptanarea. Fals:Parul reactioneaza mai bine la un pieptan decat la o perie. Peria produce despicarea firului de par. 

Perierea parului degradat are ca rezultat caderea acestuia mai rapida. Fals:Chiar daca perierea provoaca distrugerea parului, atata timp cat folosesti o perie buna, perierea zilnica, recomandata a parului, nu accelereaza caderea normala a acestuia. Daca tu suferi de alopecie, perierea parului te va ajuta sa pierzi doar firul de par “bolnav”. 

Imprumutarea pieptanului sau a periei poate duce la transmiterea bolilor de piele. Adevarat: Paduchii sau alti paraziti pot fi transmisi prin imprumutare periei, a pieptanului sau a altor instrumente pentru par. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mituri despre ingrijirea parului