Mituri despre fitness pe care nu trebuie sa le mai crezi

Posted by Alin Marinescu on Sunday, March 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

1. Daca nu faci febra musculara n-ai lucrat suficient
Multi considera ca daca dupa exercitii nu au in zilele urmatoare febra musculara inseamna ca nu au lucrat suficient. Un muschi “obosit” suficient in timpul exercitiilor este ulterior dureros, in perioada de refacere. Realitatea este insa alta. Este adevarat ca la inceputul antrenamentelor apare febra musculara. Aceasta apare pentru ca muschiul nu a putut fi oxigenat suficient in urma fluxului sanguin care aduce oxigen, astfel ca anumite cicluri energetice ale celulei musculare n-au mai putut fi finalizate fara oxigen si in celula musculara s-a acumulat acid lactic, acumularea lui fiind sesizata de noi simptomatic prin durerea musculara. Insa durerile musculare se mai pot datora rupturilor musculare sau tendinoase, ceea ce este foarte grav, cand muschiul se intareste excesiv, doare la atingerile fine si se umfla. Este bine sa cereti sfatul medicului in aceasta situatie. Ulterior organismul se adaptaeaza si in muschi se formeaza mai multe capilare, astfel ca la urmatoarele antrenamente muschiul este din ce in ce mai bine sustinut respirator (cu oxigen, respiratia celulara), asadar nu mai este normal ca febra musculara sa apara decat poate foarte putin dureroasa daca practicati antrenamente de performanta, intensive. Muschiul se dezvolta ulterior foarte bine in urma unor antrenamente moderate, chiar daca nu mai afceti febra musculara.

2. Daca nu transpiri, nu slabesti
Transpiratia nu este legata de consumul de calorii, ea apare la efort fizic atunci cand organismul nu-si mai poate regla si mentine temperatura interna, astfel ca prin transpiratie elimina apa, dar si caldura si in felul acesta temperatura corpului scade si se mentine constanta. Arderea caloriilor consta in consumul muscular ce rezulta din efortul pe care il faceti si este bine sa existe in sange suficienta glucoza (adica sa fi mancat cu doua-trei ore inainte) pentru ca altfel organismul va lua necesarul metabolic tot din muschi, abia apoi din tesutul gras. In tot cazul, transpiratia nu s-a dovedit a fi consumatoare de calorii, ea doar deshidrateaza si ingreuneaza si mai mult efortul fizic.

3. Ca sa slabesti trebuie sa faci antrenamente pe stomacul gol
Nu este indicat sa incercati sa faceti antrenamente pe stomacul gol, caci rezultatele nu vor fi cele dorite. In primul rand veti face hipoglicemie si vi se va face rau, unele persoane chiar lesina. Apoi, in lipsa glucozei, corpul incepe prima data sa consume din proteinele din muschi si glicogenul depozitat in tesuturile musculare, abia apoi, daca reusiti sa treceti peste faza de consum muscular, din tesutul adipos. Atunci cand organismul incepe sa consume din muschi veti simti o oboseala teribila si 99% din persoane nu pot merge mai departe, se simt extrem de obositi si renunta, ba chiar li se poate face rau. Asadar in loc sa aveti un efort fizic sustinut in care sa va efectuati programul stabilit cu un consum mare de calorii, nu reusiti sa faceti mai nimic, consumul de calorii este foarte mic si in final rezultatele sunt foarte slabe

4. Trebuie sa lucrezi pana la durere daca vrei sa ai rezultate
Epuizarea excesiva nu are efecte pozitive asupra organismulu. Dupa un efort muscular intens, corpul are nevoie de cateva zile pentru regenerare si constituire a tuturor proceselor noi de adaptare (de exemplu noi capilare sau refacerea unor fibre musculare etc). Daca lucrezi pana la durere muschiul isi epuizeaza rezervele energetice insa poti obtine rezultate foarte bune mai ales in urma unui efort fizic moderat. De aceea se recomanda sa ceri ajutor specialistului, acesta iti spune in functie de posibilitatile tale corporale care sunt exercitiile cu care trebuie sa incepi programul sportiv precum si intensitatea acestora. Astfel se obtin cele mai bune rezultate, conform studiilor, dar trebuie sa te inarmezi cu rabdare.

5. Exercitiile cu greutati duc la deformarea corpului
Studiile de specialitate efectuate in acest domeniu au demonstrat ca nu lucrurul cu greutati este cel care mdofica scheletul si formele, ci modul de lucru, pozitia corpului in timpul exercitiilor (multi adopta pozitii incorecte si astfel presiunile si fortele suprasolicita muschii, articulatiile si oasele, ducand la modificari scheletale nefavorabile) precum si determinismul genetic. Cresterea musculara excesiva de care femeile se feresc in mod special nu tine neaparat de lucrul cu greutati, ci si de factorul genetic. Lucrat corect insa, efortul cu greutati aduce mari beneficii organismului.

Corpul nostru are nevoie de exercitiile cardio (efectuate pe banda sau bi4+cicleta), de fitness si exercitiile de intindere pentru mentinerea mobilitatii si proprietatilor elastice a articulatiilor si tendoanelor, dar si de exercitii de forta pentru mentinerea sanatatii muschilor si intarirea oaselor. Speciliastii afirma ca toate trei tipurile de exercitii trebuie practicate intr-un program sportiv. Chiar daca faceti sport pentru a slabi si observati ca pe cantar kilogramele nu s-au redus mult, nu uitati ca in timp ce depozitele adipoase scad, cele musculare cresc, insa volumul muscular la aceeasi greutate este mult mai mic decat cel adipos. Asadar veti constata ca desi pe cantar nu aveti cu mult mai putine kilograme in minus, totusi volumul corpului vostru este mult redus, muchiul fiind mult mai greu ca tesutul gras la acelasi volum.

6. Consumul apei in timpul antrenamentului produce crampe
In timpul efortului fizic, mai ales prin transpiratie, corpul se deshidrateaza iar realitatea este exact invers: deshidratarea provoaca crampe musculare, alaturi de lipsa de calciu si alte minerale necesare bunei desfasurari a contractiei musculare. Consumul moderat de apa periodic in timpul antrenamentelor va ajuta sa nu va deshidratati.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mituri despre fitness pe care nu trebuie sa le mai crezi