Mituri despre cancerul cervical

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 30, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cancer cervical

Unul dintre cele mai des întalnite cancere feminine, cancerul cervical poate fi prevenit si chiar vindecat daca este depistat la timp. Dar acest lucru presupune ca femeile sa aiba informatiile corecte. De cate ori trebuie sa facem analize, cand trebuie sa ne punem semne de întrebare, de ce este important sa facem analize specifice si, mai ales, care sunt cele mai importante analize care permit depistarea timpurie a bolii – iata cateva dintre cele mai des întalnite dileme ale femeilor.

Nu trebuie sa fac analize deoarece nu am un istoric familial de cancer cervical
Care este adevarul – Cele mai multe cancere cervicale sunt cauzate de anumite tulpini ale virusului HPV. Acesta se raspandeste prin contactul sexual (vaginal, oral, anal) cu cineva care este infectat. Virusul este atat de des întalnit încat orice persoana activa sexual îl va dobandi la un moment dat în timpul vietii, daca nu a fost vaccinata anterior anti- HPV. Desi virusul este întalnit frecvent, foarte putine persoane infectate vor ajunge la cancer. Lipsa istoricului familial de cancer nu este un indicator sau un motiv pentru a nu face analize.

Nu fac analize pentru ca nu am simptome
Care este adevarul: Testul de screening este efectuat pentru a se depista anormalitati la persoanele aparent sanatoase, care nu prezinta niciun simptom. Atunci cand exista simptome, testul se face pentru a afla cauza lor. Femeile cu celule cervicale anormale nu prezinta, de obicei, simptome. Dar aceste celule pot fi detectate si analizate. Femeile nu ar trebui sa astepte aparitia simptomelor pentru a se testa. Totusi, daca va confruntati cu sangerari inexplicabile, mergeti imediat la doctor pentru a vedea de ce.

Nu vreau sa fac analize pentru ca oricum cancerul cervical nu se vindeca
Care este adevarul: Screeningul ajuta la prevenirea cancerului cervical, deoarece depisteaza celulele anormale de la nivelul cervixului, astfel încat sa poata fi tratate înainte de a se transforma în cancer. De asemenea, ajuta la depistarea cancerului în stadiu incipient, atunci cand tratamentul are un efect mai bun. Femeile care nu fac analize regulate rateaza sansa de a depista la timp, cand tratamentul este foarte eficient, modificarile tesutului cervical.

Recomandari internationale
Test Babes Papanicolau la fiecare 3 ani pentru femeile cu varsta cuprinsa între 21 si 65 de ani
Test Babes Papanicolau si test HPV la fiecare 5 ani pentru femeile cu varsta cuprinsa între 30 si 65 de ani

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mituri despre cancerul cervical