Mituri depre cancer pe care toti trebuie sa le stim

Posted by Alin Marinescu on Thursday, February 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Daca pana cu cativa ani in urma ne temeam de SIDA, astazi am invatat sa ne protejam de aceasta si am dobandit o noua fobie: cancerul a devenit marea spaima contemporana. Este normal sa ne fie frica si este extraordinar de bine ca incercam sa ne protejam. Preventia ne aduce cu un pas mai aproape de evitare, dar si de depistare precoce (ceea ce de multe ori este egal cu vindecarea).

Totusi, de-a lungul vremii, poate ca din dorinta de a proteja, sau poate ca pur si simplu datorita tendintei omului de a exagera, au luat nastere cateva mituri despre cancer, vindecarea si preventia acestuia. Se intampla uneori ca la medic sa se prezinte pacienti cu teorii dintre cele mai absurde. Alteori, dintr-o informatie eronata, iau nastere tot soiul de concluzii gresite. Iata o lista cu cele mai frecvente mituri care trec pe la urechile pacientilor si implicit ale medicilor:

Cancerul "se ia"

Cancerul, spre deosebire de multe alte boli fatale, nu se transmite prin contact interuman. Exista intr-adevar predispozitia genetica: atunci cand una din rudele de sange a avut un anumit tip de cancer exista posibilitatea ca si descendentii acestuia sa faca respectiva forma de cancer, sau chiar alta. Nu este insa obligatoriu. Predispozitia este doar un risc. O situatie aparte o reprezinta si cancerul de col uterin a carui cauza principala este infectia cu virusul Papilloma. HPV se transmite pe cale sexuala. Desigur, infectia cu HPV nu este catusi de putin egala cu notiunea de cancer de col uterin, insa implica un risc crescut.

O atitudine pozitiva este tot ceea ce ai nevoie pentru a vindeca un cancer

Fals! Aceasta este mentalitatea din pricina careia multi bolnavi se prezinta prea tarziu la medic, iar mai apoi refuza tratamentul. Este adevarat ca increderea in Cel de Sus este un element important in obtinerea unor rezultate pozitive intr-un tratament. Dovada stiintifica este efectul Placebo, iar din punct de vedere spiritual suntem toti liberi sa credeam ca Cineva ne protejeaza si ne ajuta in momentele de cumpana. Insa, asa cum spune o vorba veche din batrani, "Dumnezeu da, dar nu pune in si mana". Si da, nu este absurd sa credem ca Domnul foloseste ca instrumente radioterapia, citostaticele si alte metode (ne)chirurgicale pentru a ne ajuta.
O gandire pozitiva nu este suficienta, ci doar adjuvanta in tratamentul medical!

Cancerul "doare"

Nu neaparat. De cele mai multe ori cancerul nu doare. Aceasta boala crunta evolueaza printr-un mecanism siret care nu permite organismului sa reactioneze. Acesta este motivul pentru care este bine sa mergem la controale periodice, chiar daca nimic nu ne deranjeaza: fiindca bolile grave evolueaza silentios.

Cancerul "nu doare"

Nu neaparat. O pacienta s-a prezentat la oncolog cu un cancer de san intr-un stadiu final sustinand ca nu a venit de la inceput fiindca sanul o durea, iar dansa auzise de la vecina sa, trecuta printr-o experienta similara, ca, prin definitie, cancerul nu doare. Nu exista o regula clara. Poate sa evolueze silentios (in cele mai multe cazuri), dar la fel de bine poate aparea durerea. Iar daca esti suficient de norocoasa cat sa poti sesiza aceasta durere, atunci ai sansa de a depista precoce o boala si de a evita o nenorocire.

Cancer bun, cancer rau

O prima intrebare pusa de pacientul diagnosticat cu cancer este "Este cancer bun, sau rau?". La inceput medicii priveau cu suspiciune aceasta intrebare. Mai apoi, au inteles de unde pornise aceasta legenda a cancerului bun si rau: exista tumori benigne si tumori maligne. Desigur, numai cele maligne se numesc "cancer". Din pacate nu exista "cancer bun".

Daca doctorul taie o alunita, cancerul se va raspandi in tot organismul

Dermatologii trag semnale de alarma ori de cate ori au prilejul: lasati medicii sa-si faca meseria! Atunci cand acestia hotarasc extirparea unei alunite, ei stiu ceea ce este mai bine pentru pacientul lor. Chiar daca in jurul alunitelor au luat nastere tot soiul de legende, trebuie sa intelegem ca "specialistul" se numeste astfel pentru ca este cel mai bun in domeniul sau. Lasati medicii sa isi faca datoria, nu mai ascultati de sfaturile babesti!

Toata lumea cu acelasi tip de cancer trebuie sa faca acelasi tratament

Organismul unui individ este unic. Celula tumorala este o celula care a inceput sa functioneze intr-un mod gresit. Chiar daca tumorile sunt grupate orientativ in diferite categorii care au anumite puncte comune, o celula a unui organism nu se poate comporta identic cu aceea a unui alt organism. Din acest motiv, tratamentul medicamentos sau cel chirurgical poate sa difere la doi indivizi care au acelasi diagnostic. De asemenea, dozele medicamentelor si tipul acestora pot varia in functie de gradul de extindere al tumorii, de absenta sau prezenta invaziei locale si diseminarea pe calea ganglionara, dar si de multi alti factori.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mituri depre cancer pe care toti trebuie sa le stim