Mitul aspirinei a fost spulberat

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 29, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un studiu recent demonteaza miturile legate de acidul acetilsalicilic sau, in termeni populari, celebra aspirina, leacul de baza al romanilor. Daca pana acum medicamentul era cunoscut ca benefic in preventia bolilor de inima si era recomandat ca tratament zilnic, acum oamenii de stiinta rastoarna toata aceasta teorie.    

Daca sunteti sanatosi nu ar trebui sa luati aspirina”, isi incepe pledoaria Dr. Jane Armitage de la Universitatea Oxford din Anglia, unul dintre coordonatorii studiului, in cadrul unei conferinte care a avut loc saptamana trecuta la Societatea Europeana de Cardiologie din München, potrivit Bostonglobe.com.

Potrivit studiului publicat in New England Journal of Medicine, administrarea unei doze mici de aspirina in fiecare zi poate reduce aparitia unui alt atac de cord, accident vascular cerebral sau alte probleme cardiace doar la persoanele care au deja in istoricul medical afectiuni ale inimii, insa cand vine vorba de persoanele sanatoase, care prezinta doar riscul dezvoltarii de boli de inima, beneficiile medicamentului sunt depasite de efectele negative.

Desi este folosita de mai bine de un secol pentru o gama larga de afectiuni, de la banale raceli si pana la boli de inima, cerecetatorii afirma ca inca au neclaritati in ceea ce priveste popularul medicament.

Cele mai recente studii, care au testat aspirina atat pe persoane bolnave de inima sau cu istoric medical cu probleme cardiace, cat si persoane care nu au inca boli de inima sau o problema a vaselor de sange, arata ca medicamentul nu are nicio putere in preventia afectiunilor cardiace la persoanele sanatoase, ba chiar le pot crea anumite sensibilitati.

Drept pentru care oamenii de stiinta atrag atentia ca aspirina ar trebui administrata doar la recomandarea medicului, in baza unei retete si in niciun caz luata dupa ureche. Printre efectele adverse ale aspirinei se numara hemoragiile, sangerarile nazale, indigestia, refluxul sau durerile abdominale.

Medicamentul si-a dovedit insa eficienta in cazurile pacientilor care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular si carora aspirina le-a fost introdusa in schema zilnica de tratament. in aceste situatii aspirina a reusit sa previna posibile viitoare episoade.

Acelasi studiu a vizat si bolnavii de diabet zaharat, despre care se stie ca sunt mai predispusi sa dezvolte afectiuni cardiace, insa rezultatul nu a fost unul benefic. Aspirina s-a dovedit ca nu ii pazeste pe diabetici de boli de inima. Ba chiar in 30% din cazuri, aspirina le-a provocat hemoragii puternice care au dus la spitalizarea pacientilor. Nici Omega 3 nu protejeaza inima in cadrul aceluiasi studiu au fost facute si o serie de teste in ceea ce priveste uleiul de peste bogat in Omega 3. Concluzia, nici acesta nu ajuta la prevenirea bolilor cardiace la diabetici, asa cum se credea.

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este cunoscuta pentru efectele benefice in tratarea unei game largi de afectiuni, incluzand durerile musculare, durerile articulare, febra, raceala, durerile de cap si in preventia bolilor de inima. sursa: evz.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mitul aspirinei a fost spulberat