Mineralul care poate schimba viata bolnavilor de diabet

Posted by Alin Marinescu on Sunday, July 24, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Mineralul care poate schimba viata bolnavilor de diabet

Terapia si dieta bolnavilor cu diabet poate fi eficientizata cu ajutorul unui mineral foarte important. Este vorba de zinc, cel care supravegheaza buna desfasurare a proceselor fiziologice si intretinerea sistemelor enzimatice si celulare.
Este esential pentru sinteza proteinelor. De asemenea, ajuta la formarea insulinei si controleaza contractibilitatea musculaturii. 

Zincul si diabetul
Potrivit studiilor, consumul regulat de zinc poate ajuta la reducerea glicemiei à jeun (dupa o perioada de opt ore in care nu s-au consumat alimente), a glicemiei postprandiale (la doua ore dupa masa) si a valorii HbA1c - (hemoglobinei glicolizate), care identifica valori frecvent ridicate ale glicemiei.

Toate acestea pot ajuta la „controlul glicemiei" pe termen lung, combatand astfel eficient complicatiile cauzate de hiperglicemie.

De asemenea, s-a constatat ca suplimentarea cu zinc este, de asemenea, benefica pentru nivelurile de lipide din sange.
Sintetizand rezultatele, se poate spune ca s-a inregistrat o scadere convingatoare a nivelului de trigliceride, de colesterol LDL si colesterol total, in timp ce nivelul colesterolului benefic HDL a ramas neschimbat.

Fiindca diabetul este aproape invariabil urmat de complicatii sub forma afectiunilor cardiovasculare, acestea pot fi prevenite eficient daca se mentine un nivel normal al lipidelor din sange.

In plus, consumul de zinc s-a dovedit eficient si la reducerea tensiunii arteriale.

Un aport adecvat de zinc poate juca un rol important si in diabetul zaharat tip 2, oferind protectie impotriva radicalilor liberi.
In combinatie cu vitaminele C si E si cu magneziul, zincul poate imbunatati si neuropatia diabetica. Si aceasta este o complicatie frecventa a diabetului, care afecteaza nervii, in special cei periferici. Din aceasta cauza, in cazul bolnavilor de diabet, ranile nedetectate si apoi infectate sunt atat de frecvente.

Aceeasi combinatie poate fi utila si pentru reducerea eliminarii proteinelor prin urina, proces ce indica deteriorarea vaselor capilare din rinichi in cazul pacientilor cu diabet.

Studiile la care se face referire au semnalat aceste efecte ale zincului legat organic in cazul utilizarii unei doze zilnice de 30 mg.

Surse naturale de zinc
Zincul se gaseste in carne, ficat, alimente de origine marina (in special stridii), germeni de grau, drojdie de bere, seminte de dovleac, alune, cartofi, cereale, oua, lactate.

Life Care - produse bio pentru un stil de viata sanatos

Suplimente nutritive cu zinc
Zincul poate fi procurat si sub forma de sulfat, gluconat sau picolinat de zinc. Desi eficacitatea lor pare a fi egala, gluconatul este mai bine tolerat de organism decat sulfatul.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mineralul care poate schimba viata bolnavilor de diabet