Microbii ne fac fericiti

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Oamenii de stiinta irlandezi au stabilit ca valoarea serotoninei, care este numit „Hormonul fericirii” depinde de numarul de bacterii care traiesc in intestinele noastre. Serotonina este un neurotransmitator in creier, produs din aminoacidul triptofan. in creier serotonina transmite impulsuri electrice intre neuroni.  Odata ce nimereste in sange, serotonina indeplineste functia de „hormon al fericirii”, datorita caruia avem o dispozitie foarte buna, simtim afluxul de forte, vedem viata mai luminoasa si mai interesanta si devenim mai rezistenti la stres.

Principala conditie a aparitiei serotoninei este prezenta luminii soarelui. Daca iesim rareori afara sau daca atunci cand iesim vremea este posomorata, corpul nostru produce o cantitate foarte mica de serotonina si, ca urmare, dispozitia noastra se reduce.  Acum devine clar de ce multor oameni li se inrautateste starea de spirit, atunci cand vremea este posomorata si li se ridica dispozitia odata cu aparitia unei zile insorite. Cercetatorii irlandezi au efectuat un studiu pe baza soarecilor. in cursul studiului, ei au reusit sa afle ca lipsa de bacterii in intestin din perioada copilariei duce la o reducere de serotonina in creier la maturizare. Prezenta bacteriilor in intestinal copilului, odata cu maturizarea, in sistemul nervos central se produc schimbari importante legate de serotonina.

Astfel, absenta microflorei intestinale a avut un impact negativ asupra functiei cerebrale. Specialistii au dovedit ca diferiti factori care influenteaza starea microflorei intestinale (antibioticele, alimentatia, infectiile), joaca un rol important in „regulamentul” functiilor creierului. S-a dovedit ca de starea microflorei intestinale depinde nu doar sanatatea fizica, dar si sanatatea mintala. Rezultatele demonstreaza ca bacteriile ce traiesc in intestin pun in aplicare comunicarea bidirectionala dintre intestin si creier.  Aceasta descoperire va face posibila crearea unor noi medicamente pe baza de bacterii care ar putea fi intrebuintate pentru tratarea bolilor creierului.
 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: microbii ne fac fericiti