Metode eficiente prin care poti preveni efectele caniculei

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Simptomele care apar in urma caniculei incep de obicei dintr-o data. Dupa un antrenament intens, o transpiratie excesiva si o cantitate inadecvata de lichide, corpul tau pierde abilitatea de a se racori. In acel moment, te poti simti slabita, ametita sau confuza. Multe persoane sunt afectate de problemele cauzate de canicula, caci nimeni nu este imun atunci cand este foarte cald. Anumite medicamente precum diuretice, medicamentele pentru tensiunea arteriala, pentru alergie, tuse si raceala, laxative, pot diminua capacitatea corpului de a regla temperatura, crescand chiar riscul aparitiei unor probleme din cauza caldurii. Daca observi ca tu sau cineva are probleme din cauza caniculei, iata ce ar trebui sa faci:

1. Pleaca din locul in care este cald – rapid. Du-te intr-un loc racoros, umbrit sau intr-o loc cu aer conditionat. Este mai mult decat evident necesitatea acestui lucru. Daca temperatura corpului continua sa creasca, canicula poate provoca si insolatie, care poate fi fatala. Chiar daca simptomele dispar, ele pot reaparea la un interval scurt de timp.

2. Bea apa la temperatura camerei. Pe timpul caniculei, se recomanda consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi. Trebuie sa te hidratezi pe tot parcursul zilei, asa ca incepe sa bei multa apa sau alte lichide – NU alcool!. Pentru a ramane hidratata in timp ce te expui in fata vremii calduroase, este recomandat sa bei un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute.

3. Odihneste-te. Este important ca in momentul in care te expui la soare, sa ai in vedere faptul ca, dupa acest lucru, trebuie sa te odihnesti. O perioada in care eviti orice tip de efort, fie ca este vorba doar de cateva ore, poate sa te ajute foarte mult. Cand este extrem de cald, ar trebui sa ai mai multa atentie decat in mod normal.

4. Nu face exercitii fizice afara atunci cand este foarte cald. Pe timp de canicula, efortul fizic pe care il depui necesita o mai mare atentie deoarece pot aparea diverse probleme. Stresul pe care corpul tau il poate resimti in urma unor exercitii afara pe timp de canicula este unul major. Incearca sa iti adaptezi programul in care faci exercitii in functie de cat de cald este afara. Daca vrei sa faci exercitii fizice, fa-le dimineata sau seara, nu in miezul zilei.

5. Evita alcoolul. Alcoolul este un diuretic, iar din acest motiv acesta duce la deshidratare. Acesta poate fi letal, fiind responsabil de 50% dintre decesele inregistrate in aceasta perioada la adulti si adolescenti. Vederea, vorbirea, viteza de reactie, reflexele, echilibrul, dar si starea de constienta sunt afectate de consumul de alcool pe timpul caniculei.

6. Stai departe de cafea. Precum alcoolul, cafeaua poate creste tensiunea arteriala, dar si aparitia palpitatiilor, ducand chiar la un accident vascular cerebral. De asemenea, cafeaua deshidrateaza si te poate face sa transpiri mai mult decat ai face-o in mod normal. Se recomanda nu mai mult de o cafea pe zi.

7. Nu fuma. Ca fumatul este nociv, stim deja. Insa la fel precum alcoolul si cafeaua, si fumatul are un efect major asupra sanatatii pe timp de canicula. Fumatul contracta vasele de sange, iar astfel poate diminua capacitatea corpului de a se raci. Se recomanda renuntarea la fumat pe timpul caniculei.

8. Monitorizeaza-ti simptomele. Daca nu sunt tratate, efectele caniculei pot duce si la insolatie, care poate fi chiar mortala. Este important sa se contacteze un medic pe cat de repede se poate, iar complicatiile precum socul sa fie evitate. Canicula te poate afecta mai mult timp dupa expunere.

9. Grabeste procesul de racire. Te poti folosi de un spray cu apa rece pentru a grabi procesul prin care sa revii la o temperatura normala, dupa expunerea la caldura. Dupa ce faci acest lucru, poti folosi si un evantai, fie ca este facut dintr-o hartie.

10. Acorda incredere meteorologilor. Atunci cand vine vorba de caldura si umiditate, previziunile pe care meteorologii le fac sunt de obicei destul de precise. Atunci cand spun ca va fi atat de cald incat vei putea chiar sa iti prajesti un ou, atunci ar fi bine sa crezi acest lucru.

11. Poarta o palarie. Palariile intotdeauna vor fi la moda, iar vara este momentul oportun sa le purtam. Alege o palarie care sa iti acopere gatul si sa fie bine ventilata. O palarie cu boruri mari si gauri mici poate fi o alegere buna.

12. Poarta haine din materiale lejere. Alege sa porti haine din materiale lejere, precum bumbac. Pielea respira mult mai bine in haine care sunt 100% din bumbac sau 100% dintr-o tesatura stransa.

13. Alege culori deschise. Culorile deschise reflecta soarele si prin urmare, absorb mult mai putina transpiratie, in timp ce in hainele inchise la culoare ramane totul impregnat si te fac chiar sa te simti mai incalzita decat in mod normal. sursa: elle.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: metode eficiente prin care poti preveni efectele caniculei