Medicii au descoperit un nou element care reduce riscul aparitiei cancerului

Posted by Alin Marinescu on Saturday, May 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cancer

Conform unui nou studiu, conditia generala cardio-respiratorie a unei persoane este asociata cu riscul aparitiei polipilor precancerigieni in colon si care netratati duc la cancerul la colon.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu o capacitate cardio-respiratorie mai precara au riscuri mai mari de aparitie a polipilor, informeaza descopera.ro, care citeaza Live Science. Doctorii stiau anterior ca lipsa de activitate fizica este asociata cu un risc crescut de cancer la colon, dupa cum precizeaza autorul studiului de fata, Vikneswaren Namasivayam, un medic al Spitalului General din Singapore.

Asadar, noul studiu a avut in vedere masurarea capacitatii cardio-respiratorie, pentru ca aceasta reprezinta un concept diferit fata de activitatea fizica. „Atunci cand oamenii vorbesc de activitate fizica, se refera la un comportament si nu la o masuratoare biologica, pe cand conditia cardio-respiratorie poate fi masurata in mod obiectiv”, precizeaza medicul.

De asemenea, trasatura aceasta nu este asociata numai cu activitatea fizica, ci si cu varsta, sexul, alimentatia si alti factori, astfel putand oferi imagini mult mai elaborate ale sanatatii si predispozitiei la aparitia cancerului.

Studiul a inclus 36 de adulti cuprinsi intre varstele 45 si 70. Dintre acestia, 20 aveau polipi precancerosi si 16 erau sanatosi.

Pentru a determina nivelul capacitatii cardio-respiratorie a fiecarui individ, cercetatorii au folosit VO2 max, care este o unitate de masura pentru nivelul de oxigen din corp care este folosit pentru a alimenta celulele. In experiment, subiectii au fost instruiti sa foloseasca biciclete stationare pana la epuizare.

Cu cat acest nivel este mai ridicat, cu atat capacitatea cardio-respiratorie este mai mare. Cei cu capacitate mai mica au fost persoanele care aveau polipii precancerosi.

Este nevoie insa de un studiu mai mare, care sa cuprinda mai multi indivizi din mai multe categorii de varsta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: medicii au descoperit un nou element care reduce riscul aparitiei cancerului