Medicamente pentru inima cresc speranta de viata a persoanelor cu melanom

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Medicamente pentru inima

Beta-blocantele, un tip de medicamente accesibile la scara larga si utilizate pentru prevenirea atacurilor de inima si pentru scaderea tensiunii arteriale pot ajuta pacientii ce sufera de melanom sa traiasca mai mult, potrivit unui nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Pacientii cu melanom care au facut imunoterapie in timp ce li s-a administrat beta-blocante au depasit speranta de viata a pacientilor care nu luau acest tratament medicamentos. Un experiment de laborator efectuat pentru verificarea acestor rezultate a confirmat noile constatari, noteaza news.psu.edu.

Noi perspective de tratament pe baza beta-blocantelor
"Intrucat beta-blocantele sunt disponibile la scara larga, rezultatele noastre ar putea sugera o modalitate simpla de tratament pentru pacientii ce sufera de melanom," arata raportul cercetatorilor, publicat recent in jurnalul de specialitate "Onco Immunology".

"Tipul de beta-blocante pe care l-am gasit a fi cel mai eficient impotriva melanomului a fost cel mai putin prescris, si anume Propranololul. In cazul majoritatii pacientilor prescriptiile medicale mentioneaza blocanti selectivi beta1. Aceste date arata ca exista o mare parte din populatie ce este eligibila pentru a lua beta blocante pe parcursul imunoterapiei. Intrucat beta blocantele se gasesc la scara larga, aceasta modalitate de tratament poate fi implementata rapid pentru beneficiul pacientilor ce sufera de melanom," declara Dr. Todd Schell, profesor de microbiologie si imunologie in cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Pennsylvania.

Pacientii ce sufera de melanom metastatic sau melanoc ce s-a raspandit si in alte parti ale corpului, au deseori parte de un prognostic nesatisfacator si, in timp ce unele forme de imunoterapie - prin intermediul carora este stimulat sistemul imunitar pentru combaterea bolii - sunt promitatoare, ratele de raspuns pozitiv se situeaza pana in procentul de 35% dintre cazuri. Studiile efectuate anterior pe aceasta tema au aratat ca stresul fiziologic impiedica sistemul imunitar sa lupte eficient cu tumorile, in timp ce un nivel scazut de stres permite instalarea beneficiilor tratamentelor anti-cancer. Cercetatorii au fost curiosi sa afle daca reducerea nivelului de stres fiziologic prin intermediul administrarii medicamentelor beta-blocante ar putea imbunatati rezultatele in randul pacientilor ce beneficiaza de imunoterapie.

In ce a constat studiul
Pentru a ajunge la aceste constatari, oamenii de stiinta au analizat datele medicale a 195 de pacienti ce sufereau de melanom metastatic si care au primit tratament cu imunoterapie pe o perioada de cinci ani. 62 dintre acestia au primit si tratament medicamentos pe baza de beta-blocante cu beta1 si beta-blocante Propranolol. Desi a existat o mica diferenta in ceea ce priveste durata de viata a pacientilor ce urmau tratamentul medicamentos cu Propranolol si cei care participau doar la imunoterapie, rezultatele studiului arata ca speranta de viata a fost semnificativ mai mare in randul celor dintai. La cinci ani dupa efectuarea imunoterapiei, aproximativ 70% dintre pacientii carora li s-au administrat beta-blocante Propanolol se aflau inca in viata, prin comparatie cu numai 25% dintre cei ce luau primul tip de beta-blocante sau urmau numai sesiunile de imunoterapie.  

Pentru a reusi sa explice aceste rezultate, cercetatorii au efectuat un experiment de laborator pe soarecii ce sufereau de melanom. Acestia au tratat soarecii selectiv, prin imunoterapie cu sau fara beta-blocantele Propranolol. Rezultatele experimentului au aratat ca Propanololul a intarziat in mod semnificativ cresterea tumorii si a crescut rata de supravietuire in cazurile in care tratamentul medicamentos a fost insotit de imunoterapie. Cercetarile noastre arata ca reducerea nivelului de stres fiziologic prin intermediul beta-blocantelor Propanolol poate contribui la stimularea efectelor imunoterapiei si creste speranta de viata in randul pacientilor ce sufera de melanom, concluzioneaza Dr. Joseph Drabick, profesor de medicina in cadrul Universitatii din Pennsylvania.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: medicamente pentru inima cresc speranta de viata a persoanelor cu melanom