Mecanismul prin care zaharul creste riscul de cancer

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, October 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru zahar

Stim ca zaharul a fost asociat cu cresterea riscului de cancer, pe langa multe alte boli pe care le exacerbeaza. Consumul de zahar a crescut foarte mult in prezent, spre deosebire de cantitatile consumate in urma cu multi ani. Prin urmare, o multime de studii care s-au efectuat pana acum au aratat ca exista o legatura directa intre consumul de zahar si un risc foarte ridicat de a face cancer.

Daca pana acum nu le era foarte clar cercetatorilor prin ce mecanism actioneaza atat de parsiv zaharul, acum un studiu care s-a intins pe o perioada de 9 ani de zile vine sa faca lumina in acest sens. 

Oamenii de stiinta au descoperit mecanismul prin care celulele canceroase metabolizeaza zaharul, scrie publicatia Science Alert. Principalul punct al cercetarii il constituie un efect metabolic care este cunoscut de peste 90 de ani, numit efectul Warburg. Stim cu totii ca toate celulele corpului au nevoie de energie pe care o obtin din zaharurile existente in alimentele pe care le consumam. Celulele canceroase au si ele nevoie de zahar ca sa se dezvolte, insa necesarul lor este mult mai ridicat, deoarece ajung sa fermenteze glucoza si sa o transforme in acid lactic. 

Ideea ca dezvoltarea cancerului este alimentata de glucoza – zahar simplu pe care celulele sanatoase il descompun pentru a-l utiliza ca sursa de energie – a aparut in jurul anului 1950, cand omul de stiinta german, Otto Warburg, castigatorul premiului Nobel, a observat ca tumorile metabolizeaza in principal glucoza in scopul de a creste.

Astfel ca s-a incercat o incetinire a dezvoltarii celulelor canceroase privandu-le de zahar, insa principala problema este aceea ca nu exista nicio metoda prin care sa se poata realiza acest lucru fara sa afectezi si celulele sanatoase.

De aceea a devenit atat de important ca cercetarile sa se indrepte in aceasta directie, deoarece aceasta ar fi o descoperire care ofera o solutie pentru cancer. ”Cercetarea noastra arata faptul ca acest consum exagerat de zahar al celulelor canceroase da nastere unui cerc vicios, adica o stimulare continua a dezvoltarii de multiplicarii celulelor canceroase. Aceasta legatura dintre zahar si cancer are consecinte dezastruoase. Cercetarea noastra poate sa fie o baza pentru viitoare studii in acest domeniu, care au un punct de plecare mult mai precis acum”, explica Johan Thevelein, unul dintre autorii studiului. 

Pentru a face acest studiu, cercetatorii au folosit celule de drojdie. Fiind o forma de viata a carei celule contin un nucleu, drojdia este inrudita cu plantele si animalele si are in comun cu oamenii 2.000 de gene. Ei au urmarit modul in care reactioneaza gena Ras care face parte dintre familie de gene prezente la toate animalele si la oameni. 

Ei au descoperit ca celulele de drojdie care au un surplus de glucoza au determinat o activare anormala a proteinelor Ras, lucru care a accelerat dezvoltarea celulelor canceroase. Chiar daca cercetarea nu este completa, oamenii de stiinta sustin ca este o descoperire importanta in domeniul oncologiei. 

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mecanismul prin care zaharul creste riscul de cancer